URL path: Αρχική σελίδα // Γρίπη Α (Influenza A), Αντισώματα IgM

Γρίπη Α (Influenza A), Αντισώματα IgM

Ο ορολογικός έλεγχος έναντι των ιών της γρίπης τύπου Α χρησιμοποιείται για την εργαστηριακή διάγνωση και παρακολούθηση των ασθενών με γρίπη καθώς και για τον σχεδιασμό της θεραπείας, δεδομένου ότι σε λοίμωξη με τον ιό της γρίπης τύπου Α μπορεί να χορηγηθεί το αντι-ιικό φάρμακο αμανταδίνη ενώ στη λοίμωξη από τον ιό της γρίπης τύπου Β δεν μπορεί να χορηγηθεί αμανταδίνη.

Οι ιοί της γρίπης (Influenza virus), οι αιτιολογικοί παράγοντες της γρίπης, είναι RNA ιοί της οικογένειας των Ορθομυξοϊών (Orthomyxoviridae). Το γονιδίωμα των ιών της γρίπης είναι κατακερματισμένο και περιλαμβάνει οκτώ ξεχωριστούς κλώνους RNA, καθένας από τους οποίους κωδικοποιεί μία ειδική πρωτεΐνη. Ο ιός περιβάλλεται από έναν φάκελο αποτελούμενο από λιπίδια της κυτταρικής μεμβράνης μαζί με ιικές πρωτεΐνες (αιμοσυγκολλητίνη και νευραμινιδάση, υπεύθυνες για την ιική μολυσματικότητα και την απελευθέρωση των ιών). Οι ιοί της γρίπης είναι γενετικά μεταβαλλόμενοι. Μικρές αντιγονικές αλλαγές είναι ο γενικός κανόνας (αντιγονική εκτροπή) και εξηγούνται από την φυσική επιλογή σημειακών μεταλλάξεων στην αιμοσυγκολλητίνη, κάτω από την πίεση του ανοσοποιητικού συστήματος. Περισσότερο έντονες αλλαγές (αντιγονικές μετατοπίσεις) εξηγούν την περιοδική εμφάνιση των επιδημιών γρίπης και των πανδημιών.

Οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται αερογενώς και πολλαπλασιάζονται υπό φυσιολογικές συνθήκες στον βλεννογόνο του ρινοφάρυγγα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ρινίτιδας, φαρυγγίτιδας ή τραχειοβρογχίτιδας, μετά από μία περίοδο επώασης 24-72 ωρών. Πνευμονία προκαλούμενη αποκλειστικά από τον ιό της γρίπη είναι σπάνια. Κατά κανόνα, οι πνευμονίες προκαλούνται από επιμολύνσεις με Σταφυλόκοκκους, Στρεπτόκοκκους, Πνευμονιόκοκκους ή Αιμόφιλους. Αυτές οι λοιμώξεις, μπορεί να ελεγχθούν με αντιβιοτικά.

Ο ιός της γρίπης τύπου Α είναι ο πιο σημαντικός και πιο συχνά παρατηρούμενος ιός της γρίπης. Προκαλεί επανειλημμένα επιδημίες ή ακόμη και πανδημίες ανά διαστήματα. Μετά από μια περίοδο επώασης 1-5 ημερών, στο οποίο οι ιοί πολλαπλασιάζονται στο βλεννογόνο του ρινοφάρυγγα, αναπτύσσεται ρινίτιδα και φαρυγγίτιδα συνοδευόμενη από πυρετό. Εμφανίζεται πονοκέφαλος και μυϊκός πόνος (μυοσίτιδα) που μπορεί να συνοδεύονται από ναυτία και απώλεια της όρεξης. Μετά από 6 ημέρες, ο πυρετός μπορεί να πέσει, αλλά η ρινίτιδα, ο βήχας και η αδυναμία, παραμένουν για τουλάχιστον 1-2 εβδομάδες.

Ο ιός της γρίπης τύπου Β τείνει να υφίσταται μικρότερες αντιγονικές αλλαγές και συμμετέχει σε μερικές μόνο επιδημικές εξάρσεις.

Ο ιός της γρίπης τύπου C απομονώνεται σπάνια και παίζει πολύ μικρό ρόλο ως παθογόνο.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it