Ο μοριακός έλεγχος για την παρουσία του ιού της γρίπης τύπου Β χρησιμοποιείται για την ταχεία και με απόλυτη ακρίβεια εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοίμωξης. Αυτός ο έλεγχος είναι χρήσιμος για την έγκαιρη τεκμηρίωση της γρίπης, η οποία επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων θεραπείας και πρόληψης.
Περισσότερες Πληροφορίες
Ο ιός της γρίπης τύπου Β είναι ένας από τους τρεις κύριους τύπους ιών γρίπης, μαζί με τον τύπο Α και τον τύπο C. Ενώ οι ιοί της γρίπης Α μπορούν να μολύνουν ανθρώπους, πτηνά και άλλα ζώα, οι ιοί τύπου Β κυκλοφορούν κυρίως μεταξύ των ανθρώπων και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν πανδημίες σε σύγκριση με τον τύπο Α.
Γενετικά χαρακτηριστικά: Οι ιοί της γρίπης τύπου Β ανήκουν στην οικογένεια Orthomyxoviridae και έχουν κατακερματισμένο γονιδίωμα RNA. Έχουν έναν μόνο υπότυπο πρωτεΐνης αιμοσυγκολλητίνης (HA) και έναν υπότυπο πρωτεΐνης νευραμινιδάσης (NA). Σε αντίθεση με τους ιούς τύπου Α, οι ιοί τύπου Β δεν υφίστανται συχνές αντιγονικές μετατοπίσεις, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν πιο σταθερή γενετική σύνθεση.
Αντιγονική Εκτροπή: Παρόμοια με τη γρίπη Α, οι ιοί της γρίπης Β υφίστανται γενετικές αλλαγές μέσω αντιγονικής εκτροπής. Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε μικρές αλλαγές στις πρωτεΐνες HA και NA με την πάροδο του χρόνου. Αυτές οι σταδιακές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση νέων στελεχών ιών τύπου Β, τα οποία μπορεί να απαιτήσουν τελικά ενημερώσεις στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης.
Επιπτώσεις ασθένειας: Οι ιοί της γρίπης Β μπορούν να προκαλέσουν εξάρσεις εποχικής γρίπης, συνήθως κατά τους χειμερινούς μήνες στις εύκρατες περιοχές. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από τη γρίπη Β είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλούνται από ιούς τύπου Α και μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, πόνους στο σώμα, κόπωση και αναπνευστική δυσχέρεια σε σοβαρές περιπτώσεις. Ενώ οι λοιμώξεις από γρίπη τύπου Β μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές, γενικά προκαλούν λιγότερο σοβαρή νόσο σε σύγκριση με ορισμένα στελέχη της γρίπης Α, όπως ο H3N2.
Εύρος ξενιστών: Οι ιοί της γρίπης Β κυκλοφορούν κυρίως μεταξύ των ανθρώπων και δεν έχουν το ευρύ φάσμα ξενιστών που παρατηρείται στους ιούς της γρίπης Α. Είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ζωονοσογόνες λοιμώξεις (μετάδοση μεταξύ ζώων και ανθρώπων) και δεν συνδέονται συνήθως με επιδημίες ή πανδημίες.
Εμβολιασμός: Οι ιοί της γρίπης Β περιλαμβάνονται στο ετήσιο εμβόλιο της εποχικής γρίπης μαζί με τους ιούς της γρίπης Α. Το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει προστασία έναντι των πιο διαδεδομένων στελεχών της γρίπης Β για τη δεδομένη εποχή. Ο εμβολιασμός συνιστάται για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τη γρίπη και των σχετικών επιπλοκών της.
Θεραπεία: Τα αντιιικά φάρμακα, όπως το oseltamivir (Tamiflu), μπορούν να χορηγηθούν για τη θεραπεία των λοιμώξεων από γρίπη Β, ιδιαίτερα σε ασθενείς με υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών ή σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα.
Ενώ η γρίπη Β θεωρείται γενικά λιγότερο σοβαρή από ορισμένα στελέχη της γρίπης Α, σε μεμονωμένες περιπτώσεις με τον ιό της γρίπης Β μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές περιπτώσεις.