URL path: Αρχική σελίδα // HLA-C, Μοριακή Τυποποίηση

HLA-C, Μοριακή Τυποποίηση

Τα Ανθρώπινα Λευκοκυτταρικά Αντιγόνα (Human Leukocyte Antigens, HLA) ή αλλιώς Αντιγόνα Ιστοσυμβατότητας, είναι πρωτεΐνες που υπάρχουν στην επιφάνεια κάθε κυττάρου και επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει το «εαυτό» από το «ξένο». Τα αντιγόνα χωρίζονται σε HLA-Α, HLA-B, HLA-C (Αντιγόνα Ιστοσυμβατότητας Τάξης I) και HLA-DP, HLA-DQ και HLA-DR (Αντιγόνα Ιστοσυμβατότητας Τάξης II). Τα αντιγόνα HLA είναι προϊόντα στενά συνδεδεμένων γονιδίων που βρίσκονται εντοπισμένα στο χρωμόσωμα 6.

Κάθε άνθρωπος έχει περίπου 8 τύπους HLA. Δεδομένου ότι κάθε τύπος HLA μπορεί να έχει δεκάδες υποτύπους, η πιθανότητα δύο μη συγγενικά άτομα να έχουν τα ίδια μοτίβα HLA είναι πολύ μικρή. Αν και ο προσδιορισμός των HLA χρησιμοποιείται κυρίως για τον έλεγχο της συμβατότητας του δότη και του λήπτη στις μεταμοσχεύσεις, χρησιμοποιείται επίσης συχνά στη ιατρική έρευνα, επειδή τα προφίλ των HLA συνδέονται με συγκεκριμένες ασθένειες. Το πιο κοινό παράδειγμα είναι το HLA-B27, το οποίο έχει βρεθεί σε ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, με σύνδρομο Reiter και με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Άλλοι τύποι έχουν βρεθεί να σχετίζονται με την κοιλιοκάκη ή τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Η εξέταση HLA γίνεται για να καθοριστεί ποια λευκοκυτταρικά αντιγόνα υπάρχουν στην επιφάνεια των κυττάρων. Αυτές οι πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας κατά τη μεταμόσχευση οργάνων προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα απόρριψης. Μια άλλη χρήση του προσδιορισμού των HLA είναι ο έλεγχος πατρότητας. Σε αυτήν την περίπτωση, τα HLA του παιδιού συγκρίνονται με εκείνα του πιθανού πατέρα. Εάν η τυποποίηση των HLA δεν ταιριάζει, αποκλείει τον υποψήφιο από το να είναι ο πατέρας. Ωστόσο αν η τυποποίηση HLA ταιριάζει, δείχνει ότι ο υποψήφιος θα μπορούσε να είναι ο βιολογικός πατέρας.

Αυτή η εξέταση παρέχει χαμηλή έως μεσαία ανάλυση για την τυποποίηση HLA.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it