URL path: Αρχική σελίδα // Ινωδογόνο

Ινωδογόνο

Η μέτρηση του ινωδογόνου στο πλάσμα χρησιμοποιείται για την ανίχνευση των αυξημένων ή των μειωμένων συγκεντρώσεων του, επίκτητης ή συγγενούς αιτιολογίας, και για την παρακολούθηση της πορείας και της θεραπείας της διάχυτης ενδοαγγειακής πήξης και της ινωδόλυσης.

Το ινωδογόνο (παράγοντας Ι της πήξης) είναι ένα πολυπεπτίδιο το οποίο συντίθεται στο ήπαρ. Κατά τη διάρκεια της αιμόστασης, η θρομβίνη διεγείρει το σχηματισμό του ινώδους από ινωδογόνο. Αυτό το ινώδες, με την προσθήκη του σταθεροποιητικού παράγοντα του ινώδους (παράγοντας XIII της πήξης), σχηματίζει έναν σταθερό θρόμβο ινώδους στη θέση τραυματισμού.

Η μέτρηση των επιπέδων του ινωδογόνου χρησιμοποιείται κατά τη διερεύνηση πιθανών αιμορραγικών διαταραχών, ειδικά όταν άλλες εξετάσεις της πήξης, όπως ο χρόνος προθρομβίνης (ΡΤ), ο χρόνος ενεργοποιημένης μερικής θρομβοπλαστίνης (ΑΡΤΤ), τα προϊόντα αποδόμησης ινώδους και τα Δ-διμερή, είναι παθολογικές. Η μέτρηση του ινωδογόνου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της κατάστασης εξελισσόμενων ηπατικών νόσων.

Υπάρχουν διάφορες μελέτες σε εξέλιξη που διερευνούν τη σημασία των αυξημένων επιπέδων ινωδογόνου. Μπορεί να αυξήσουν λίγο έως μέτρια τον κίνδυνο ενός ατόμου να εμφανίσει θρόμβους στο αίμα και με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Αν και τα αυξημένα επίπεδα ινωδογόνου δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν, η παρουσία τους μπορεί να υποδηλώνει την ανάγκη για θεραπεία των υπόλοιπων τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Ρευματοειδής αρθρίτιδα, οικογενής μεσογειακός πυρετός, ηπατίτιδα, οξεία λοίμωξη, εμμηνόρροια. Φάρμακα: Οιστρογόνα, αντισυλληπτικά
  • Μείωση: Έκτρωση, αναιμία (επίκτητη αιμολυτική), σοβαρά εγκαύματα, καρκίνος (προστάτη, πνεύμονα, μεταστατικός), αναστολείς ινωδογόνου, κίρρωση, ανεπάρκεια παραγόντων πήξης, συγγενείς διαταραχές ινωδογόνου (ανινωδογοναιμία, υποϊνωδογοναιμία, δυσινωδογοναιμία), κρυοσφαιριναιμία, διάχυτη ενδαγγειακή πήξη (DIC), εκλαμψία, εμβολή (αμνιακού υγρού, λίπους, μηκωνίου), λευχαιμία, λέμφωμα, μακροσφαιριναιμία, πολλαπλό μυέλωμα, σηψαιμία, σοκ, δάγκωμα φιδιού, θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα, αντίδραση σε μετάγγιση, τραύμα. Φάρμακα: Ασπαραγινάση, βεζαφιβράτη, περινδοπρίλη, φαινοβαρβιτάλη ναρκωτικά, στρεπτοκινάση, τικλοπιδίνη, ουροκινάση.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it