URL path: Αρχική σελίδα // Ιντερλευκίνη 1α (IL-1α)

Ιντερλευκίνη 1α (IL-1α)

Οι κυτοκίνες έχουν αναδειχθεί ως μόρια που έχουν μεγάλη σημασία για τη ρύθμιση πολλών ανοσολογικών διεργασιών στο κύτταρο. Επειδή πλέον μπορούν να μετρηθούν με ακρίβεια, ο προσδιορισμός των κυτοκινών γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός για την κατανόηση των φυσιολογικών και παθολογικών διαδικασιών.

Η ιντερλευκίνη 1 (IL-1) είναι στην ουσία μια οικογένεια πρωτεϊνών, η οποία περιλαμβάνει την IL-1α, την IL-1β, την IL-1RA (ανταγωνιστής του υποδοχέα της ιντερλευκίνης 1), την IL-18 και την IL-33.

Η IL-1α συντίθεται ως προ-κυτοκίνη με μοριακό βάρος 33 kDa (271 αμινοξέα) που στη συνέχεια διασπάται ενζυμικά στην ενεργό μορφή της με μοριακό βάρος 17 kDa (159 αμινοξέα). Η IL-1α παράγεται από πολλούς τύπους κυττάρων συμπεριλαμβανομένων των μακροφάγων, μονοκυττάρων, αστροκυττάρων, κερατινοκυττάρων, λιποκυττάρων, Τ-κυττάρων, ινοβλαστών, επιθηλιακών και ενδοθηλιακών κυττάρων και ηωσινόφιλων. Αν και η IL-1α και IL-1β παρουσιάζουν μόνο 27% ομολογία στα αμινοξέα τους, συνδέονται με τους ίδιους κυτταρικούς υποδοχείς, τον IL-1 RI (CD121a, κυρίως στα Τ-λεμφοκύτταρα,) και τον IL-1 RII (CD121b, κυρίως στα Β-λεμφοκύτταρα, τα ουδετερόφιλα και τα μακροφάγα), που βρίσκονται σε μια ποικιλία κυττάρων που εμπλέκονται σε ανοσολογικές ή φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Η κανονική παραγωγή της IL-1 είναι κρίσιμη για τη διαμεσολάβηση στις απαντήσεις του οργανισμού στις λοιμώξεις και τους τραυματισμούς.

Η παρουσία της IL-1α έχει καταδειχθεί σε διάφορα βιολογικά υγρά όπως στον ορό του αίματος, στο αρθρικό υγρό, σε υγρό προερχόμενο από τα ούλα, στο αμνιακό υγρό, στα πτύελα, στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ), στα ούρα και στο βρογχοκυψελιδικό έκπλυμα (BAL).

Ασθένειες στις οποίες η IL-1 συμμετέχει ενεργά, περιλαμβάνουν φλεγμονώδεις νόσους όπως η αρθρίτιδα, τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, το σηπτικό σοκ, καθώς και η αθηροσκλήρωση, οι αλλεργίες και ορισμένα είδη καρκίνου.

Αυξημένα επίπεδα της IL-1α στον ορό έχουν βρεθεί σε ασθενείς με ολική αντικατάσταση ισχίου / αρθροπλαστικές, σε ασθενείς με πρόσφατο ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη, στις περιπτώσεις αρκετών μορφών καρκίνου, όπως καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, καρκίνο παγκρέατος και καρκίνο του θυρεοειδούς, σε οξεία πυελονεφρίτιδα, σε οξεία ιογενή ηπατίτιδα και σε σηπτικό σοκ. Αυξημένα επίπεδα της IL-1α τόσο στον ορό όσο και στο αρθρικό υγρό έχουν βρεθεί σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η αύξηση της IL-1α είναι ένας δείκτης για οδοντικά νοσήματα όπως οι πολφικές φλεγμονές και οι λοιμώξεις των ριζικών σωλήνων.

Ορισμένες πνευμονικές διαταραχές συνοδεύονται από αύξηση των επιπέδων της IL-1α στο πλάσμα και το BAL, όπως η κυστική ίνωση και συστηματική σκλήρυνση (σκληρόδερμα). Αύξηση των επιπέδων της IL-1α του πλάσματος και του ΕΝΥ έχουν βρεθεί σε ασθενείς με σχιζοφρένεια. Η υψηλή συγκέντρωση της IL-1α στην τραχηλική βλέννη εγκύων γυναικών θεωρείται ότι ανήκει στον τοπικό αμυντικό μηχανισμό κατά των λοιμώξεων. Τα επίπεδα της IL-1α στο αίμα των νεογέννητων βρεφών με συστηματική λοίμωξη κατά τη νεογνική περίοδο είναι σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με φυσιολογικά βρέφη. Τα επίπεδα της IL-1α στα ούρα ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστεως σχετίζονται με την εξέλιξη της νόσου και την ανταπόκριση στη θεραπεία.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it