Η ιντερλευκίνη 2 (IL-2) παίζει κεντρικό ρόλο στην ενεργοποίηση και τον πολλαπλασιασμό των λεμφοκυττάρων που έχουν έρθει αρχικά σε επαφή με αντιγόνα. Η IL-2 παίζει ουσιαστικό ρόλο στον πολλαπλασιασμό των Τ-κυττάρων, των κυττάρων ΝΚ (φυσικοί φονείς) και των Β-κυττάρων κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων φάσεων της απόκρισής τους. Κύτταρα που εκκρίνουν IL-2 περιλαμβάνουν τα γδ T-κύτταρα, τα ενεργοποιημένα Τ-κύτταρα CD4+ και CD8+, οι νευρώνες, η μικρογλοία και τα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα.
Η IL-2 είναι μία 15 kDa γλυκοπρωτεΐνη που κωδικοποιείται από ένα μόνο γονίδιο που βρίσκεται στην περιοχή q26-28 του χρωμοσώματος 4 στον άνθρωπο. Η έκφραση του γονιδίου της IL-2 ρυθμίζεται σε μεταγραφικό επίπεδο από διάφορους μηχανισμούς ενεργοποίησης. Ο ειδικός πολλαπλασιασμός μετά από αντιγονική διέγερση των βοηθητικών και κυτταροτοξικών Τ-λεμφοκυττάρων, εξαρτάται σε αποφασιστικό βαθμό από την έκφραση της IL-2, την έκκριση και σύνδεση της με τους υποδοχείς για την IL-2, επαγόμενη με έναν αυτοκρινή τρόπο στην επιφάνεια των Τ-κυττάρων.
Εκτός από τον πιο σημαντικό της ρόλο στη, δηλαδή τη διαμεσολάβηση για τον πολλαπλασιασμό των Τ-λεμφοκυττάρων μετά από την ειδική αντιγονική τους διέγερση, η IL-2 ρυθμίζει την έκφραση της ιντερφερόνης και των κύριων αντιγόνων ιστοσυμβατότητας, διεγείρει τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση των ενεργοποιημένων Β-κυττάρων, αυξάνει τη δραστικότητα των ΝΚ κυττάρων και αναστέλλει το σχηματισμό αποικιών των κοκκιοκυττάρων-μακροφάγων. Μεταβολές στην ικανότητα των Τ-κυττάρων να συνθέτουν IL-2 έχουν παρατηρηθεί σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις. Λόγω του κεντρικού ρόλου της IL-2 στην ανοσολογική απόκριση, η IL-2 αποδείχθηκε ένα πολύ σημαντικό μόριο για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Η IL-2 εμφανίζει αντικαρκινική δράση και έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του καρκίνου.
Η παρακολούθηση των επιπέδων της IL-2 στον ορό παρέχει λεπτομερή στοιχεία σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος, τα λοιμώδη νοσήματα, η απόρριψη του μοσχεύματος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και ο διαβήτης τύπου Ι.
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.