Ο ορολογικός έλεγχος για τον ιό της ηπατίτιδας Α χρησιμοποιείται για την ανίχνευση πρόσφατης ή προηγούμενης έκθεσης στον ιό ή την ύπαρξη ανοσίας στον ιό της ηπατίτιδας Α.
Ο ιός της ηπατίτιδας Α (HAV) - παλαιότερα ονομαζόταν λοιμώδης ηπατίτιδα - έχει μια σύντομη περίοδο επώασης 2 έως 6 εβδομάδες και είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός. Κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης, ο ιός της ηπατίτιδας Α αποβάλλεται με τα κόπρανα και μεταδίδεται μέσω της κοπρανο-στοματικής οδού με μόλυνση των τροφίμων και ποτών. Οι περισσότερες λοιμώξεις ηπατίτιδας Α δεν συνδέονται με αρκετά σοβαρά συμπτώματα ώστε να δικαιολογήσουν ιατρική αξιολόγηση και επέμβαση. Όταν υπάρχει υπόνοια ηπατίτιδας Α, χρησιμοποιείται συνήθως ο έλεγχος των ολικών αντισωμάτων (IgG και IgM) ή και μόνο των IgM έναντι του ιού της ηπατίτιδας Α.
Τα πρώτα αντισώματα που εμφανίζονται είναι τα IgM (Αντι-HAV IgM), περίπου 3 έως 4 εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιό ή λίγο πριν συμβούν οι αυξήσεις των ηπατικών ενζύμων. Αυτά τα IgM αντισώματα συνήθως επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα περίπου σε 8 εβδομάδες. Τα επόμενα αντισώματα έναντι του HAV που αυξάνονται είναι τα IgG, τα οποία εμφανίζονται περίπου 2 εβδομάδες μετά την αύξηση των IgM. Τα IgG αντισώματα μπορεί να παραμείνουν ανιχνεύσιμα για περισσότερο από 10 χρόνια μετά τη μόλυνση. Εάν είναι αυξημένα τα IgM αντισώματα με απουσία των IgG αντισωμάτων, είναι πιθανή η οξεία ηπατίτιδα. Εάν ωστόσο, είναι αυξημένα τα IgG με απουσία αυξημένων IgM αντισωμάτων, τότε είναι πιθανό ο ασθενής να βρίσκεται στην ανάρρωση ή να υπάρχει χρόνια λοίμωξη ηπατίτιδας Α.
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.