URL path: Αρχική σελίδα // Ιστικό Πολυπεπτιδικό Αντιγόνο (TPA)

Ιστικό Πολυπεπτιδικό Αντιγόνο (TPA)

Το ιστικό πολυπεπτιδικό αντιγόνο (Tissue Polypeptide Antigen, ΤΡΑ) κυκλοφορεί στο αίμα ως ένα σύμπλεγμα πολυπεπτιδικών θραυσμάτων από τις κυτοκερατίνες 8, 18 και 19. Αυτά τα τρία είδη κυτοκερατίνης είναι χαρακτηριστικά των εσωτερικών επιθηλίων και κατανέμονται ευρέως σε φυσιολογικούς ιστούς και σε όγκους που προέρχονται από αυτούς. Τα επίπεδα στον ορό του ιστικού πολυπεπτιδικού αντιγόνου έχει δειχθεί ότι συσχετίζονται καλά με το ρυθμό ανάπτυξης των κυττάρων και το μέγεθος του όγκου και είναι αυξημένα τόσο σε μεταστατική όσο και σε διάσπαρτη νόσο. Το ΤΡΑ είναι επομένως, πολύτιμος ως προγνωστικός δείκτης για την παρακολούθηση και θεραπεία ασθενών με διαφορετικά καρκινώματα

Το ιστικό πολυπεπτιδικό αντιγόνο είναι εξίσου καλό με τον δείκτη CYFRA 21-1 στον καρκίνο του πνεύμονα. Η συνολική ευαισθησία του ΤΡΑ στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, ανεξάρτητα από τον τύπο, είναι περίπου 70%. Η ευαισθησία για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) είναι περίπου 80%. Το ιστικό πολυπεπτιδικό αντιγόνο συσχετίζεται καλά με το μέγεθος του όγκου και την έκταση της νόσου και επιπλέον προβλέπει την εξέλιξη της νόσου και αποτελεί πρώιμη ένδειξη υποτροπής. Οι αλλαγές στο ΤΡΑ συχνά προηγούνται της ανίχνευσης των υποτροπών με συμβατικές μεθόδους. Η ανταπόκριση στη θεραπεία μπορεί να ανιχνευθεί εντός επτά ημερών επειδή ο χρόνος ημιζωής του ΤΡΑ είναι λιγότερο από μία ημέρα.

Το ΤΡΑ μαζί με το CA 15-3 μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση του καρκίνου του μαστού. Αρκετές μελέτες έδειξαν ότι το ΤΡΑ έχει υψηλή ευαισθησία για τον καρκίνο του μαστού.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it