Η μέτρηση του καρκινοεμβρυϊκού αντιγόνου στον ορό χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του καρκίνου του παχέος εντέρου και ορισμένων άλλων καρκίνων όπως το μυελώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας.
Περισσότερες Πληροφορίες
Το καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο (CEA) είναι μία γλυκοπρωτεΐνη που παράγεται φυσιολογικά από το έμβρυο και εκκρίνεται από τα κύτταρα του γαστρεντερικού συστήματος. Στους ενήλικες φυσιολογικά βρίσκεται σε πολύ χαμηλές τιμές. Ωστόσο το καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο τείνει να αυξάνεται σε περιπτώσεις κακοηθειών. Είναι κατά κύριο λόγο μη ειδικό και ως εκ τούτου δεν χρησιμοποιείται από μόνο του στη διαγνωστική του καρκίνου. Η εξέταση αυτή έχει βρεθεί να είναι αποτελεσματική στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου, με τα επίπεδα του CEA να αυξάνονται αρκετούς μήνες πριν από την κλινική εμφάνιση των συμπτωμάτων. Ασθενείς με μικρότερους όγκους που βρίσκονται σε αρχική φάση, έχουν χαμηλά ή και φυσιολογικά επίπεδα CEA, ενώ σε ασθενείς με προχωρημένους ή μεταστατικούς καρκίνους είναι πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα CEA. Η μέτρηση των επιπέδων του CEA μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη στην παρακολούθηση της ανταπόκρισης του ασθενούς στη θεραπεία του καρκίνου καθώς και για την παρακολούθηση ασθενών για πιθανή υποτροπή του καρκίνου.
Το κάπνισμα αυξάνει τα επίπεδα του καρκινοεμβρυϊκού αντιγόνου.
Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
- Αύξηση: Οξεία παγκρεατίτιδα, oξεία νεφρική ανεπάρκεια, βακτηριακή πνευμονία, καρκίνος μαστού, χολοκυστίτιδα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, κίρρωση, καρκίνος παχέος εντέρου νόσος Crohn, εκκολπωματίτιδα, υποθυρεοειδισμός, λευχαιμία, καρκίνος πνεύμονα, νευροβλάστωμα, καρκίνος ωοθηκών, καρκίνος παγκρέατος, πεπτικό έλκος, πνευμονικό εμφύσημα, ακτινοθεραπεία, κάπνισμα, ελκώδης κολίτιδα.
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.