URL path: Αρχική σελίδα // Καρνιτίνη

Καρνιτίνη

Η μέτρηση της L-καρνιτίνης στο πλάσμα χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση ασθενών με κλινική υποψία ενός ευρέος φάσματος παθολογικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των οργανικών οξυαιμιών, των διαταραχών της οξείδωσης των λιπαρών οξέων και της πρωτοπαθούς ανεπάρκειας της καρνιτίνης.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η L-καρνιτίνη αποτελεί ένα φυσιολογικό συστατικό του ανθρώπινου ορού. Οι συγκεντρώσεις της  L-καρνιτίνης μεταβάλλοναι σε ασθενείς με οξεία μυϊκή νέκρωση, νεφρική νόσο, συστηματική ανεπάρκεια καρνιτίνης και στον σακχαρώδη διαβήτη. Η L-καρνιτίνη είναι απαραίτητη για τη μεταφορά των ελεύθερων λιπαρών οξέων μέσα στα μιτοχόνδρια, στο οργανίδιο της οξείδωσης των λιπαρών οξέων για παραγωγή ενέργειας από το λίπος. Η ανεπάρκεια της καρνιτίνης έχει συσχετιστεί με αρκετές περιπτώσεις μυοπάθειας και μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο σε ορισμένες διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων. Άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν παθολογικά επίπεδα καρνιτίνης είναι νευρομυϊκές παθήσεις, γαστρεντερικές διαταραχές, οικογενής καρδιομυοπάθεια, νεφρικές σωληναριακές βλάβες, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, παρατεταμένη θεραπεία με στεροειδή, αντιβιοτικά, αντισπασμωδικά (βαλπροϊκό οξύ) καθώς και η ολική παρεντερική διατροφή.

Η L-καρνιτίνη μπορεί να συντεθεί από τα αμινοξέα λυσίνη και μεθειονίνη. Η L-καρνιτίνη συντίθεται κυρίως στο ήπαρ αλλά και στους νεφρούς. Η L-καρνιτίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας με σύζευξη των λιπαρών οξέων και τη μεταφορά τους στα μιτοχόνδρια. Ανεπάρκεια καρνιτίνης μπορεί να προκύψει ή από κληρονομικές ή από επίκτητες καταστάσεις. Κληρονομικές αιτίες περιλαμβάνουν γενετικές ανωμαλίες στην αποικοδόμηση των αμινοξέων και στο μεταβολισμό των λιπιδίων.

Η ενδογενής βιοσύνθεση της L-καρνιτίνης καταλύεται από την συντονισμένη δράση πέντε διαφορετικών ενζύμων. Η διαδικασία αυτή απαιτεί δύο βασικά αμινοξέα (τη λυσίνη και τη μεθειονίνη), σίδηρο (Fe2+), βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β3 (νιασίνη) και επίσης βιταμίνη C. Ένα από τα πρώτα συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης C, η κόπωση, πιστεύεται ότι σχετίζεται με τη μειωμένη σύνθεση της L-καρνιτίνης.

Το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι πλουσιότερες πηγές της L-καρνιτίνης, ενώ τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά περιέχουν σχετικά μικρές ποσότητες L-καρνιτίνης.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it