URL path: Αρχική σελίδα // Κινάση Κρεατίνης (CPK)

Κινάση Κρεατίνης (CPK)

Η μέτρηση της κινάσης της κρεατίνης στον ορό χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και την παρακολούθηση του εμφράγματος του μυοκαρδίου και διαφόρων μυοπαθειών όπως η προοδευτική μυϊκή δυστροφία του Duchenne.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η κινάση της κρεατίνης (ή κινάση της φωσφοκρεατίνης, CK ή CPK) είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται στους γραμμωτούς και στον καρδιακό μυϊκό ιστό και σε μικρότερες ποσότητες στον εγκέφαλο και αντανακλά τoν καταβολισμό των ιστών ως αποτέλεσμα κυτταρικού τραυματισμού. Η κινάση της κρεατίνης καταλύει το μεταβολισμό της κρεατίνης σε κρεατινίνη.

Η εξέταση πραγματοποιείται για την ανίχνευση βλαβών του μυοκαρδίου ή των σκελετικών μυών ή βλάβης του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του καταβολισμού των ιστών στις περιοχές αυτές. Είναι δυνατόν να καθοριστεί το είδος του ιστού που έχει υποστεί τη βλάβη (ποιος ιστός δηλαδή υποβάλλεται σε αυξημένο καταβολισμό), πραγματοποιώντας την εξέταση ελέγχου των ισοενζύμων της κινάσης της κρεατίνης. 

Τα επίπεδα της CK πρέπει να ελέγχονται κατά την έναρξη της θεραπείας με στατίνες, επειδή η ασυμπτωματική αύξηση της CK είναι σχετικά συχνή. Ο προσδιορισμός των επιπέδων της κινάσης της κρεατίνης πριν την έναρξη της θεραπείας του ασθενούς, θα αποτρέψει λανθασμένη απόδοση ευθυνών στις στατίνες σε περίπτωση αύξηση της CK αργότερα (πιθανότητα ραβδομυόλυσης).

Σε ασθενείς με υποψία για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, η εξέταση CK-MB από μόνη της μπορεί να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες από τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης της ολικής κινάσης της κρεατίνης, που μπορεί αρχικά να μην εμφανίζει αύξηση. Η μέτρηση της CK-MB σε 9 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων παρέχει ακριβή κλινική αξιολόγηση στο 99% των περιπτώσεων εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση Ολικής Κινάσης Κρεατίνης: Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, ανοξία, ατρησία χοληφόρων, βλάβες του εντέρου, όγκου εγκεφάλου, εγκαύματα (θερμικά, ηλεκτρικά), καρκίνοι (μαστού, πνεύμονα, γαστρεντερικού, προστάτη), δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα, μυοκαρδιοπάθεια, φορεία μυϊκής δυστροφίας Duchenne, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμός ΚΝΣ, ηπατικό κώμα, σπασμοί, έντονος βήχας, σύνδρομο καταπλάκωσης, τρομώδες παραλήρημα, δερματομυοσίτιδα, έκτοπη κύηση, σύνδρομο ηωσινοφιλίας - μυαλγίας, άσκηση, τραύμα στο κεφάλι, αιμοκάθαρση, σοβαρή υποκαλιαιμία, υποθερμία, υποθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδική μυοπάθεια, έμφρακτο (εντέρου, εγκεφαλικό, μυοκαρδιακό), δηλητηρίαση (αλκοόλ, σαλικυλικά), πρόσφατη ενδομυϊκή ένεση, λεπτοσπείρωση, κακοήθης υπερθερμία, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, μυϊκοί σπασμοί, μυϊκή δυστροφία, μυοκαρδίτιδα, μυοσφαιρινουρία, μυοπάθεια (από αλκοολισμό), μυοτονική δυστροφία, μυξοίδημα, νέκρωση γραμμωτών μυών, κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο, απόρριψη μοσχεύματος (μεταμόσχευση καρδιάς), τοκετός, πολυμυοσίτιδα, εγκυμοσύνη, τραυματισμός του προστάτη, ψύχωση (οξεία), πνευμονικό οίδημα, πνευμονική εμβολή, νεφρική ανεπάρκεια, σύνδρομο Reye, ραβδομυόλυση, κηλιδώδης πυρετός Βραχωδών Ορέων, σοκ, σκελετικές μυϊκές διαταραχές, επιληπτικές κρίσεις, οξεία ατροφία γραμμωτών μυών, υπαραχνοειδής αιμορραγία, χειρουργικές επεμβάσεις (εντέρου, καρδιάς, ΚΝΣ, προστάτη), ταχυκαρδία, θυρεοτοξίκωση, σύνδρομο τοξικού σοκ, μυϊκό τραύμα, τυφοειδής πυρετός και σε πολύ μυώδεις ανθρώπους. Φάρμακα: Αναβολικά στεροειδή, φλουβαστατίνη, ισοτρετινοΐνη, αμφοτερικίνη Β, αμπικιλλίνη, αντιπηκτικά, ασπιρίνη, κλοφιμπράτη, κοκαΐνη, δεξαμεθαζόνη, αιθανόλη, φουροσεμίδη, λίθιο, μορφίνη, κάποια αναισθητικά.
  • Μείωση Ολικής Κινάσης Κρεατίνης: Νόσος του Addison, υποέκκριση πρόσθιας υπόφυσης, νοσήματα του συνδετικού ιστού, αλκοολική ηπατική νόσος, άνθρωποι με μικρή μυϊκή μάζα, μεταστατική νεοπλασία, εγκυμοσύνη (πρώτο ήμισυ). Φάρμακα: Στεροειδή

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it