Ο προσδιορισμός των ισοενζύμων της κινάσης της κρεατίνης χρησιμοποιείται για την ανίχνευση μακρο-μορφών του ενζύμου (μάκρο-CPK) και για τη διάγνωση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων των σκελετικών μυών, σε συνδυασμό με τη μέτρηση της αλδολάσης.
Περισσότερες Πληροφορίες
Η κινάση της κρεατίνης (ή κινάση της φωσφοκρεατίνης, CK ή CPK) είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται στους γραμμωτούς και στον καρδιακό μυϊκό ιστό και σε μικρότερες ποσότητες στον εγκέφαλο και αντανακλά τον καταβολισμό των ιστών ως αποτέλεσμα κυτταρικού τραυματισμού. Η κινάση της κρεατίνης καταλύει το μεταβολισμό της κρεατίνης σε κρεατινίνη.
Η εξέταση πραγματοποιείται για την ανίχνευση βλαβών του μυοκαρδίου ή των σκελετικών μυών ή βλάβης του κεντρικού νευρικού συστήματος, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του καταβολισμού των ιστών στις περιοχές αυτές. Είναι δυνατόν να καθοριστεί το είδος του ιστού που έχει υποστεί τη βλάβη (ποιος ιστός δηλαδή υποβάλλεται σε αυξημένο καταβολισμό), πραγματοποιώντας την εξέταση ελέγχου των ισοενζύμων της Κινάσης της Κρεατίνης. Η συγκεκριμένη εξέταση μετράει τους τρεις τύπους ισοενζύμων που απαρτίζουν τη συνολική κινάση της κρεατίνης: τη CK-BB, τη CK-MB και τη CK-ΜΜ.
- Η CK-BB (CK1) βρίσκεται κυρίως στον εγκεφαλικό ιστό, αλλά και στους λείους μύες, στο θυρεοειδή αδένα, στους πνεύμονες και στον προστάτη.
- Η CK-MB (CK2) βρίσκεται κυρίως στον καρδιακό μυ, αλλά επίσης και στη γλώσσα, το διάφραγμα και ελάχιστη ποσότητα στους σκελετικούς μύες.
- Η CK-MM (CK3) βρίσκεται κυρίως στους σκελετικούς μυς.
Σε ασθενείς με υποψία για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, η εξέταση CK-MB από μόνη της μπορεί να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες από τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης της ολικής κινάσης της κρεατίνης, που μπορεί αρχικά να μην εμφανίζει αύξηση. Η μέτρηση της CK-MB σε 9 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων παρέχει ακριβή κλινική αξιολόγηση στο 99% των περιπτώσεων εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
- Αύξηση CK-BB (Εγκεφάλου): Ανοξία, ατρησία χοληφόρων, εγκεφαλική βλάβη, καρκίνος (μαστού, γαστρεντερικού, προστάτη, εκτεταμένες νεοπλασίες), αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (αιμορραγία, έμφρακτο), αιμοκάθαρση, υποθερμία, εντερική νέκρωση, τοκετός, κακοήθης υπερθερμία, νεφρική ανεπάρκεια, σοκ, χειρουργική επέμβαση ΚΝΣ, ουραιμία
- Αύξηση CK-ΜB (Καρδιάς): Ανοξία, εγκαύματα (ηλεκτρικά, θερμικά), καρκίνος (πνεύμονα), δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, μυοκαρδιοπάθεια, αγγειίτιδες, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (σπάνια), στεφανιογραφία (σπάνια), ανεπάρκεια στεφανιαίων (σπάνια), υποθερμία, υποθυρεοειδισμός, κακοήθης υπερθερμία, μυϊκή δυστροφία (Duchenne), έμφραγμα μυοκαρδίου, μυοκαρδίτιδα, σοβαρή μυοσφαιρινουρία, πολυμυοσίτιδα, πνευμονική εμβολή, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, σύνδρομο Reye, ραβδομυόλυση, κηλιδώδης πυρετός Βραχωδών Ορέων, χειρουργικές επεμβάσεις (καρδιάς, αντικατάσταση βαλβίδας), συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, καρδιακός τραυματισμός. Φάρμακα: Δοξυκυκλίνη
- Αύξηση CK-ΜΜ (Μυών): Καρδιακός καθετηριασμός (με μυοκαρδιακή βλάβη), στεφανιογραφία (με μυοκαρδιακή βλάβη), υποθυρεοειδισμός, ενδομυϊκές ενέσεις, μυϊκό τραύμα, μυϊκή δυστροφία, έμφραγμα μυοκαρδίου, ψύχωση (οξεία), σύνδρομο Reye, σοκ, χειρουργική επέμβαση, τραυματισμοί σκελετικών μυών
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.