Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια κοινή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που χαρακτηρίζεται από ακανόνιστο και γρήγορο ρυθμό των κόλπων της καρδιάς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας. Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού, αντιπηκτικά για την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων και σε ορισμένες περιπτώσεις, άλλες διαδικασίες για την αποκατάσταση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού. Η εκτίμηση του Πολυγονιδιακού Δείκτη Κινδύνου για την κολπική μαρμαρυγή βασίζεται στην εξέταση 134 γονιδιακών πολυμορφισμών.
Ο γενετικός έλεγχος για την κολπική μαρμαρυγή περιλαμβάνεται μαζί με 14 ακόμα νοσήματα στον Γενετικό Έλεγχο των Νοσημάτων του Αναπνευστικού και του Καρδιαγγειακού Συστήματος, Πολυγονιδιακός Δείκτης Κινδύνου.
Αιτίες και μη γενετικοί παράγοντες κινδύνου
Δεν περιγράφεται καμία αιτία για την κολπική μαρμαρυγή. Συχνά σχετίζεται με δομικές ανωμαλίες της καρδιάς, όπως συγγενή καρδιακά ελαττώματα, βλάβη στις βαλβίδες ή τα στεφανιαία ή μυοκαρδιοπάθειες, καθώς και με ιστορικό χειρουργικών επεμβάσεων ή καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, μερικές φορές δεν σχετίζεται ούτε με κάποια υποκείμενη καρδιακή παθολογία. Από αυτή την άποψη, οι ακόλουθοι παράγοντες, εκτός από την πιθανή γενετική συμβολή, μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής:
- Προχωρημένη ηλικία. όσο μεγαλύτερο είναι το άτομο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.
- Υψηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά αν δεν ελέγχεται.
- Παχυσαρκία.
- Υπερθυρεοειδισμός και άλλες χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτης, μεταβολικό σύνδρομο, χρόνια νεφρική νόσος, πνευμονοπάθεια ή υπνική άπνοια.
- Ψυχολογικό ή σωματικό στρες που προκαλείται από χειρουργική επέμβαση, πνευμονία ή ιογενείς λοιμώξεις ή άλλες ασθένειες.
- Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης, καπνού και η χρήση ορισμένων φαρμάκων,.
- Ο πληθυσμός με ευρωπαϊκή καταγωγή παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.
Συμπτώματα
Η συμπτωματολογία που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή ποικίλλει ευρέως. Μερικοί ασθενείς δεν έχουν εκδηλώσεις ενώ άλλοι μπορεί να εμφανίσουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
- Αίσθηση γρήγορου καρδιακού παλμού, φτερούγισμα ή αίσθημα παλμών.
- Πόνος στο στήθος, πίεση ή δυσφορία.
- Ζάλη.
- Κόπωση ή αδυναμία.
- Δύσπνοια, μειωμένη ικανότητα άσκησης.
Πρόληψη
Ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία καταστάσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι καρδιακές παθήσεις. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν γενικά
- Εφαρμογή μιας υγιεινής για την καρδιά διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Περιορισμός της πρόσληψης αλατιού και λίπους.
- Η τακτική άσκηση κάθε μέρα και γενικά η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.
- Διακοπή του καπνίσματος, περιορισμός στην κατανάλωση αλκοόλ και περιορισμός στην πρόσληψη καφεΐνης από προϊόντα όπως τσάι, καφές, ενεργειακά ποτά ή αναψυκτικά τύπου κόλα.
- Διατηρήστε την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο.
- Επιτύχετε ή διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάρος. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.