URL path: Αρχική σελίδα // Κολπικό Έκκριμα, Έλεγχος για Μυκόπλασμα και Ουρεάπλασμα

Κολπικό Έκκριμα, Έλεγχος για Μυκόπλασμα και Ουρεάπλασμα

Η καλλιέργεια του κολπικού εκκρίματος για Ουρεάπλασμα και Μυκόπλασμα χρησιμοποιείται για την εργαστηριακή διάγνωση της λοίμωξης από τους συγκεκριμένους μικροοργανισμούς, τον προσδιορισμό της ευαισθησίας τους σε αντιμικροβιακούς παράγοντες καθώς και την παρακολούθηση αυτών των ασθενών.

Περισσότερες Πληροφορίες

Τα είδη Mycoplasma είναι oι μικρότερoι ελεύθερα ζώντες μικροοργανισμοοί και είναι μοναδικοί μεταξύ των προκαρυωτικών στο ότι δεν διαθέτουν κυτταρικό τοίχωμα. Αυτό το χαρακτηριστικό τους είναι υπεύθυνο για τις βιολογικές ιδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης αντίδρασης στη χρώση Gram και τη μη ευαισθησία σε πολλούς κοινούς αντιμικροβιακούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των β-λακτάμες. Τα Μυκοπλάσματα συσχετίζονται συνήθως με τους βλεννογόνους. Συνήθως βρίσκονται εξωκυττάρια στις αναπνευστικές και ουρογεννητικές οδούς και σπάνια διεισδύουν στον υποβλεννογόνο, εκτός από τις περιπτώσεις της ανοσοκαταστολής ή της χρησιμοποιήσης ιατρικών χειρισμών, οπότε μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να μετφερθούν σε πολλά όργανα και ιστούς. Ορισμένα είδη εμφανίζονται ως ενδοκυττάρια παθογόνα.

Τα είδη Mycoplasma hominis και Ureaplasma urealyticum, γνωστά συνολικά και ως Μυκοπλάσματα του γεννητικού συστήματος, θεωρούνται ευκαιριακά παθογόνα και προκαλούν λοιμώξεις σε ευαίσθητα άτομα. Το Ureaplasma urealyticum και το Mycoplasma hominis μπορούν να απομονωθούν από την ουρήθρα, τα ούρα και το κολπικό έκκριμα σεξουαλικά ενεργών ατόμων. Ποσοστό μεγαλύτερο από 60% των γυναικών έχουν το Ureaplasma urealyticum στο γεννητικό τους σύστημα και παραμένουν ασυμπτωματικές. Τα είδη Mycoplasma και Ureaplasma μπορούν να μεταδίδονται με άμεση επαφή μεταξύ των ανθρώπων (μέσω της επαφής μεταξύ γεννητικών οργάνων και μεταξύ γεννητικών οργάνων και στόματος), από την μητέρα στο βρέφος (είτε κατά τον τοκετό είτε και μέσα στη μήτρα) ή ιατρογενώς μέσω διαφόρων χειρισμών και στη μεταμόσχευση ιστών.

Τα είδη Mycoplasma δεν προκαλούν κολπίτιδα, αλλά μπορεί να πολλαπλασιάζονται σε ασθενείς με βακτηριακή κολπίτιδα και μπορεί να συμβάλλουν στην πάθηση. Το εάν η λοίμωξη με Ureaplasma προκαλεί υπογονιμότητα παραμένει ερωτηματικό. Τα είδη Ureaplasma μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στον πλακούντα και μπορεί να εισβάλουν στον αμνιακό σάκο, προκαλώντας μόλυνση και διάφορες άλλες παθολογικές καταστάσεις της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης του πρόωρου τοκετού.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it