URL path: Αρχική σελίδα // Κρεατινίνη

Κρεατινίνη

Η μέτρηση της κρεατινίνης χρησιμοποείται για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της θεραπείας οξέων και χρόνιων νεφρικών νοσημάτων, για τη ρύθμιση της δοσολογίας φαρμάκων που απεκκρίνονται από τους νεφρούς καθώς και την παρακολούθηση των δεκτών νεφρικών μοσχευμάτων.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η κρεατινίνη είναι το μη πρωτεϊνικό τελικό προϊόν της αναερόβιας παραγωγής ενέργειας από το μεταβολισμό της φωσφορικής κρεατίνης στους σκελετικούς μυς. Η κρεατινίνη παράγεται συνεχώς και απεκκρίνεται εξ ολοκλήρου από τα νεφρά. Τα επίπεδα κρεατινίνης επηρεάζονται κυρίως από τη νεφρική λειτουργία και έτσι η μέτρηση της κρεατινίνης είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο στην αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας.

Αυξημένα επίπεδα κρεατινίνης δείχνουν επιβράδυνση του ρυθμού της σπειραματικής διήθησης. Δεδομένου ότι τα επίπεδα κρεατινίνης παραμένουν σταθερά, ακόμη και όσο αυξάνεται η ηλικία, η εξέταση αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην αξιολόγηση της νεφρικής δυσλειτουργίας κατά την οποία καταστρέφεται ένας μεγάλος αριθμός νεφρώνων. Η συγκέντρωση της κρεατινίνης προσδιορίζεται συνήθως σε συνδυασμό με την ουρία αίματος για την εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας. Η κανονική αναλογία κρεατινίνης προς άζωτο ουρίας αίματος κυμαίνεται από 6:1 έως 20:1. Ο προσδιορισμός των επιπέδων της κρεατινίνης στο αίμα χρησιμοποιείται επίσης για την παρακολούθηση ασθενών που λαμβάνουν φάρμακα που είναι γνωστό ότι είναι νεφροτοξικά, όπως οι αμινογλυκοσίδες.

Οι τιμές της κρεατινίνης στον ορό είναι 20-40% υψηλότερες αργά το απόγευμα σε σχέση με τις πρωινές μετρήσεις στον ίδιο ασθενή.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Ακρομεγαλία, αλλεργική πορφύρα, αμυλοείδωση, κατάχρηση αναλγητικών, αζωθαιμία (προνεφρικής ή μετανεφρικής αιτιολογίας), συγγενείς υποπλαστικοί νεφροί, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης, διατροφή (υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας), γιγαντισμός, χρόνια σπειραματονεφρίτιδα, σύνδρομο Goodpasture, ουρική αρθρίτιδα, αιμοσφαιρινουρία, υψηλή διαιτητική πρόσληψη, καταπληξία, υποθυρεοειδισμός, βρέφη (τις 2 πρώτες εβδομάδες της ζωής), εντερική απόφραξη, σύνδρομο Kimmelstiel-Wilson, δηλητηρίαση από μέταλλα, πολλαπλό μυέλωμα, μυϊκή καταστροφή, νεφρίτιδα, νεφροπάθεια (υπερασβεσταιμική, υποκαλιαιμική), νεφροσκλήρυνση, νεκρωτική παγκρεατίτιδα, οζώδης πολυαρτηρίτιδα, πολυκυστική νόσος, προεκλαμψία, πυελονεφρίτιδα, στένωση ή θρόμβωση νεφρικής αρτηρίας, νέκρωση νεφρικού φλοιού, νεφρική ανεπάρκεια, νεφρική φλεβική θρόμβωση, φυματίωση νεφρών, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκληρόδερμα, δρεπανοκυτταρική αναιμία, υποξεία βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, θεραπεία με τεστοστερόνη, σύνδρομο τοξικού σοκ, ουραιμία, απόφραξη ουρητήρων, έμετος. Φάρμακα: Ακετοεξαμίδη, ακυκλοβίρη, αμμωνία, αμφοτερικίνη Β, ανδρογόνα, αργινίνη, βλεομυκίνη, καπτοπρίλη, κεφαλοσπορίνες (κεφοξιτίνη, κεφαλεξίνη), σιμετιδίνη, κλοφιβράτη, κορτικοστεροειδή, διοξικό οξύ, διουρητικά, φωσφορική δισοπυραμίδη, ντοπαμίνη, φαινοφιβράτη, φοσινοπρίλη, φρουκτόζη, θειική γενταμυκίνη, γλυκόζη, υδροχλωρική υδραλαζίνη, υδροξυουρία, ανθρακικό λίθιο, λοσαρτάνη, μαννιτόλη, μεκλοφεναμικό νάτριο, μεθικιλλίνη, τρυγική μετοπρολόλη, μινοξιδίλη, μιθραμυκίνη, νιτροφουραντοΐνη, οξείδιο του αζώτου (εισπνεόμενο), προπρανολόλη, πρωτεΐνες, πυροσταφυλικό οξύ, σουλφοβρωμοφθαλεΐνη, σουλφοναμίδες, στρεπτοκινάση, τεστοστερόνη, τριαμτερένη βιομυκίνη. Φυτικές ή φυσικές θεραπείες με προϊόντα που περιέχουν αριστολοχικά οξέα.
  • Μείωση: Διαβητική κετοξέωση (τεχνητή μείωση), μυϊκή δυστροφία. Φάρμακα: Κεφοξιτίνη, σιμετιδίνη, χλωροπρομαζίνη, χλωροπροθιξένιο, μαριχουάνα, θειαζιδικά διουρητικά, βανκομυκίνη. Φυτικές ή φυσικές θεραπείες που περιλαμβάνουν το Cordyceps sinensis.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it