URL path: Αρχική σελίδα // Κρεατινίνη Ούρων

Κρεατινίνη Ούρων

Η μέτρηση της κρεατινίνης στα ούρα, σε συνδυασμό με την μέτρηση της κρεατινίνης του ορού, χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της κάθαρσης κρεατινίνης, ενός μέτρου εκτίμησης της νεφρικής λειτουργίας.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η κρεατινίνη είναι το μη πρωτεϊνικό τελικό προϊόν της αναερόβιας παραγωγής ενέργειας από το μεταβολισμό της φωσφορικής κρεατίνης στους σκελετικούς μυς. Αποβάλλεται συνεχώς και εύκολα από το νεφρικό σύστημα μέσω της σπειραματικής διήθησης. Μειωμένα επίπεδα κρεατινίνης στα ούρα δείχνουν επιβράδυνση του ρυθμού σπειραματικής διήθησης. Η κρεατινίνη είναι συνεπώς ένας πολύ ειδικός δείκτης της νεφρικής λειτουργίας. Υπάρχει μια ημερήσια διακύμανση στις τιμές κρεατινίνης που μπορεί να σχετίζονται με τα γεύματα, με τις χαμηλότερες τιμές να παρατηρούνται γύρω στις 7.00 το πρωί και τις υψηλότερες τιμές να παρατηρούνται γύρω 19.00 το απόγευμα. Επειδή αυτή η εξέταση περιλαμβάνει τη συλλογή δείγματος ούρων 24 ωρών, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της επίπτωσης στις μετρήσεις τόσο των υψηλών όσο και των χαμηλών ημερήσιων διακυμάνσεων της κρεατινίνης.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Πυρετός, υποθυρεοειδισμός, καταβολισμός ιστών. Φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ψευδώς αυξημένες τιμές κρεατινίνης στα ούρα, περιλαμβάνουν: Αμφοτερικίνη Β, ασκορβικό οξύ, βαρβιτουρικά, θειική καπρεομυκίνη, καρβουταμίδη, κεφοξιτίνη, κεφαλοθίνη, χλωροθαλιδόνη, κλονιδίνη, κολιστίνη, δεξτράνη, δοξυκυκλίνη, καναμυκίνη, λεβοντόπα, μεθυλντόπα, p-αμινοϊππουρικό, φαινολοσουλφονοφθαλεϊνη, σουλφοβρωμοφθαλεΐνη
  • Μείωση: Μειωμένη νεφρική αιμάτωση, σπειραματονεφρίτιδα, κυστική νόσος νεφρών, πολυμυοσίτιδα, πυελονεφρίτιδα (χρόνια αμφοτερόλευρη), καταπληξία (υποογκαιμική). Φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ψευδώς μειωμένες τιμές κρεατινίνης στα ούρα, περιλαμβάνουν: Αναβολικά στεροειδή, ανδρογόνα, θειαζίδες

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it