URL path: Αρχική σελίδα // Κρυοϊνωδογόνο

Κρυοϊνωδογόνο

Ο προσδιορισμός του κρυοϊνωδογόνου στο πλάσμα μαζί με τον προσδιορισμό των κρυοσφαιρινών στον ορό, χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση ασθενών με αγγειίτιδα, σπειραματονεφρίτιδα και λεμφοϋπερπλαστικά νοσήματα καθώς και για την αξιολόγηση ασθενών με μακροσφαιριναιμία ή μυέλωμα και στους οποίους εμφανίζονται συγκεκριμένα συμπτώματα κατά την έκθεση στο κρύο.

Περισσότερες Πληροφορίες

Οι κρυοσφαιρίνες ή κρυοσυγκολλητίνες είναι αντισώματα που είναι σε θέση να συγκολλούν (δημιουργούν συσσωματώματα) ανθρώπινα κύτταρα αίματος ομάδας O στο κρύο (σε θερμοκρασία < 20οC) αλλά όχι σε θερμοκρασία δωματίου ή σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Οι κρυοσφαιρίνες βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες στο αίμα πολλών ανθρώπων και αντιδρούν στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (μικρότερες των 4οC). Αυξημένα επίπεδα κρυοσφαιρινών μπορεί να υπάρχουν στον ορό ασθενών μετά από λοιμώξεις. Η παρουσία και η δραστικότητα τους σε θερμοκρασίες κάτω από τους 20οC ονομάζονται κρυοσφαιρίνες «ευρέος φάσματος». Η παρουσία κρυοσφαιρινών μπορεί να προκαλέσει συγκολλήσεις ή συσσωματώματα, που μπορεί να οδηγήσουν σε θρόμβωση, πόνο στα άκρα και αιμόλυση.

Η εξέταση αυτή ενδείκνυται όταν κατά διενέργεια άλλων αιματολογικών εξετάσεων τεθεί η υποψία παρουσίας των κρυοσφαιρινών. Επίσης, μπορεί να πραγματοποιηθεί για τη διερεύνηση αιμολυτικής αναιμίας ή τη διερεύνηση καταστάσεων όπως των επώδυνων άκρων στο κρύο (Raynaud) ή άλλων ανάλογων αντιδράσεων στο κρύο, όπως σε χειρουργική επέμβαση. Οι κρυοσφαιρίνες ανιχνεύονται σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία, μη-Hodgkin λέμφωμα Β-κυττάρων, λέμφωμα Τ κυττάρων, λεμφώματα Hodgkin, λεμφοκυτταρική λευχαιμία, μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο, πολλαπλό μυέλωμα, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, σκληροδερμία, ανεμοβλογιά, λοιμώδη μονοπυρήνωση, σε ιογενείς πνευμονίες, σε πνευμονία από Mycoplasma, τρυπανοσωμίαση και σε σάρκωμα της μήτρας.

Επί θετικού αποτελέσματος χρειάζεται ανοσοκαθήλωση και τυποποίηση των ανοσοσφαιρινών.

Τα κρυοϊζήματα που παρατηρούνται στο πλάσμα αλλά όχι στον ορό οφείλονται στο κρυοϊνωδογόνο. Το κρυοϊνωδογόνο είναι εξαιρετικά σπάνιo και η παρουσία του έχει συσχετιστεί με αγγειίτιδα. Λόγω της σπανιότητας της κλινικά σημαντικής κρυοϊνωδογονεμίας, ο έλεγχος για κρυοσφαιρίνες είναι συνήθως επαρκής για τη διερεύνηση των κρυοπρωτεϊνών.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it