Η κυστεΐνη ταξινομείται ως μη-απαραίτητο αμινοξύ, αλλά μπορεί να είναι απαραίτητη για βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με ορισμένες μεταβολικές ασθένειες ή σύνδρομα δυσαπορρόφησης. Η κυστεΐνη είναι ένα σημαντικό δομικό και λειτουργικό συστατικό πολλών πρωτεϊνών και ενζύμων. Η κυστεΐνη πήρε το όνομά της από την κυστίνη, το οξειδωμένο διμερές της. Η κυστεΐνη είναι δυνητικά τοξική και καταβολίζεται στο γαστρεντερικό σωλήνα και στο αίμα. Η κυστεΐνη απορροφάται κατά την πέψη ως κυστίνη, η οποία είναι πιο σταθερή στο γαστρεντερικό σωλήνα. Η κυστίνη είναι που μεταφέρεται στα κύτταρα, όπου ανάγεται σε δύο μόρια κυστεΐνης κατά την είσοδο της μέσα στα κύτταρα.
Η μέτρηση της κυστεΐνης περιλαμβάνεται στον έλεγχο των Αμινοξέων Πλάσματος και των Αμινοξέων Ούρων μαζί με άλλα 23 αμινοξέα.
Περισσότερες Πληροφορίες
Η κυστεΐνη (Cys/C) είναι ένα αμινοξύ που περιέχει θείο. Είναι ασταθής στον αέρα. Στις πρωτεΐνες συνήθως υπάρχει ως κυστίνη σχηματίζοντας έναν δισουλφιδικό δεσμό μεταξύ δύο μορίων κυστεΐνης, καλά προστατευμένη στο εσωτερικό της πρωτεΐνης για να λειτουργεί ως σταθεροποιητής για τη δομή της πρωτεΐνης ή ως ενεργό κέντρο για τη βιολογική της δραστηριότητα.
Η ίδια η κυστεΐνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει τη δυνατότητα να παγιδεύει τις δραστικές ρίζες οξυγόνου (ROS) και είναι πολλά υποσχόμενη ως έχουσα αντιγηραντική δράση. Επειδή η κυστεΐνη τείνει να απορροφάται μέσα στα κύτταρα όπου δεν μπορεί να επιδείξει τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, χρησιμοποιείται συχνά η Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC) για αυτόν τον σκοπό. Επιπλέον, η κυστεΐνη έχει επίσης την ιδιότητα της λεύκανσης του δέρματος. Κατά τη διαδικασία βιοσύνθεσης της μελανίνης, η κυστεΐνη επιταχύνει την οδό που κατευθύνεται προς το σχηματισμό της φαιομελανίνης, η οποία παράγει κιτρινωπό ή κοκκινωπό χρωματισμό και εμποδίζει το σχηματισμό της ευμελανίνης που δημιουργεί σκούρο χρώμα στο δέρμα.
Η κυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ σημαντικό για την παραγωγή πρωτεϊνών και άλλων μεταβολικών λειτουργιών. Βρίσκεται στη βήτα-κερατίνη όπου στα νύχια, το δέρμα και τα μαλλιά είναι η κύρια πρωτεΐνη. Η κυστεΐνη είναι σημαντική στη δημιουργία κολλαγόνου και επηρεάζει την ελαστικότητα και την υφή του δέρματος.
Η L-κυστεΐνη είναι ένα μη-απαραίτητο αμινοξύ που μπορεί να συντεθεί στο σώμα από L-μεθειονίνη και L-σερίνη. Είναι απαραίτητο υπό όρους για τα πρόωρα βρέφη. Είναι σημαντικό πρόδρομο μόριο για τη σύνθεση μορίων όπως η γλουταθειόνη, η ταυρίνη, το συνένζυμο Α και τα ανόργανα θειικά. Ορισμένες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες από την L-κυστεΐνη είναι σημαντικές για την προστασία από διάφορες τοξίνες.
Η κυστεΐνη μπορεί να συντεθεί ενδογενώς κυρίως στο ήπαρ, από την ομοκυστεΐνη που προκύπτει από τη διαμεθυλίωση της μεθειονίνης. Η κυστεΐνη του σώματος δημιουργείται από τη μεθειονίνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ. Μερικά από τα τρόφιμα που περιέχουν κυστεΐνη είναι χοιρινό, πάπια, κοτόπουλο, γαλοπούλα, γιαούρτι, τυριά, νιφάδες βρώμης, φύτρο σιταριού, μοσχαρίσιο συκώτι κ.λπ.
Η κυστεΐνη χρησιμοποιείται ως συστατικό στις βιομηχανίες τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων και προσωπικής φροντίδας.