URL path: Αρχική σελίδα // Λεπτόσπειρα (Leptospira sp.), Αντισώματα IgG

Λεπτόσπειρα (Leptospira sp.), Αντισώματα IgG

Ο ορολογικός έλεγχος για τη Λεπτόσπειρα χρησιμοποιείται για την εργαστηριακή διάγνωση και την παρακολούθηση της λεπτοσπείρωσης.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η λεπτοσπείρωση (γνωστή επίσης και ως σύνδρομο Weil) είναι ίσως η πιο διαδεδομένη ζωονόσος στον κόσμο. Προκαλείται από μόλυνση με τις σπειροχαίτες του γένους Leptospira και προσβάλλει τον άνθρωπο καθώς και ένα ευρύ φάσμα ζώων-ξενιστών. Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι σημαντικά υψηλότερη σε χώρες με ζεστό κλίμα σε σχέση με τις εύκρατες περιοχές. Η νόσος είναι εποχιακή, με τη μέγιστη συχνότητα να παρατηρείται το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο στις εύκρατες περιοχές, όπου η θερμοκρασία είναι ο περιοριστικός παράγοντας για την επιβίωση της Λεπτόσπειρας, καθώς και κατά τη διάρκεια των βροχών στις περιοχές με θερμό κλίμα, στις οποίες η γρήγορη αποξήρανση κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων εποχών, εμποδίζει την επιβίωση των μικροοργανισμών.

Η φυσική δεξαμενή για την παθογόνο Leptospira interrogans περιλαμβάνει τα τρωκτικά καθώς και διάφορα εξημερωμένα θηλαστικά (π.χ. χοίρους, βοοειδή και σκύλους). Οι Λεπτόσπειρες καταλαμβάνουν τον αυλό των νεφρικών σωληναρίων στο φυσικό τους ξενιστή και αποβάλλονται στα ούρα. Η μετάδοση της Λεπτόσπειρας μπορεί να συμβεί όταν οι άνθρωποι έρχονται, άμεσα ή έμμεσα, σε επαφή με τα ούρα των μολυσμένων ζώων ή με το μολυσμένο με ούρα περιβάλλον. Οι Λεπτόσπειρες μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσα από κοψίματα και εκδορές του δέρματος ή των βλεννογόνων κατά την επαφή με το έδαφος, τη βλάστηση και τα μολυσμένα νερά, τον χειρισμό μολυσμένων ιστών ζώων και με την κατανάλωση μολυσμένης τροφής και νερού. Οι Λεπτόσπειρες πολύ σπάνια μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 5-14 ημέρες, αλλά μπορεί να κυμαίνεται από 2-30 ημέρες.

Το φάσμα των κλινικών συμπτωμάτων είναι εξαιρετικά ευρύ. Η συντριπτική πλειοψηφία των λοιμώξεων με Λεπτόσπειρα είναι είτε υποκλινικές ή μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ ήπια νόσο και αποθεραπεία χωρίς επιπλοκές. Οι κλινικές εκδηλώσεις της λεπτοσπείρωσης μπορεί να κυμαίνονται από ήπια γριπώδη συμπτώματα μέχρι πολύ σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή, μορφές της νόσου, που χαρακτηρίζονται από ίκτερο, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγία και σοβαρή πνευμονική αιμορραγία.

Η κλινική εκδήλωση της λεπτοσπείρωσης είναι διφασική, με μια οξεία ή σηψαιμική φάση που διαρκεί περίπου μία εβδομάδα, που ακολουθείται από την ανοσολογική φάση, που χαρακτηρίζεται από την παραγωγή αντισωμάτων και την απέκκριση των Λεπτοσπειρών στα ούρα. Οι περισσότερες από τις επιπλοκές της λεπτοσπείρωσης σχετίζονται με εντοπισμό των Λεπτοσπειρών μέσα στους ιστούς κατά τη διάρκεια της ανοσολογικής φάσης στη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας της νόσου. Το κλασικό σύνδρομο της νόσου του Weil αντιπροσωπεύει μόνο την πιο σοβαρή εκδήλωση της νόσου και χαρακτηρίζεται από ίκτερο, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγία και μυοκαρδίτιδα με αρρυθμίες.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it