URL path: Αρχική σελίδα // Λευκόχρυσος (Pt)

Λευκόχρυσος (Pt)

Η Πλατίνα ή Λευκόχρυσος είναι ένα ασημί-λευκό, ελατό και όλκιμο μέταλλο. Έχει την τρίτη μεγαλύτερη πυκνότητα, μετά από το Όσμιο και το Ιρίδιο. Η Πλατίνα παραμένει ανεπηρέαστη από τον αέρα και το νερό, αλλά διαλύεται σε διάφορα οξέα. Είναι το ίδιο ανθεκτική όσο και ο Χρυσός στη διάβρωση και την οξείδωση. Υπάρχουν έξι φυσικά ισότοπα Πλατίνας: το πιο άφθονα είναι το 194Pt, το 195Pt και το 196Pt. Τα υπόλοιπα είναι το 198Pt, το 192Pt και το 190Pt. Το τελευταίο είναι ασθενώς ραδιενεργό, με χρόνο ημιζωής 700 δισεκατομμύρια χρόνια ενώ τα υπόλοιπα πέντε είναι μη-ραδιενεργά.

Εφαρμογές της Πλατίνας

Η Πλατίνα έχει πολλές χρήσεις. Εξαιτίας της αντοχής της στη φθορά και την οξείδωση χρησιμοποιείται στην κατασκευή κοσμημάτων. Η Πλατίνα και τα κράματά της χρησιμοποιούνται σε χειρουργικά εργαλεία, σε εργαστηριακά σκεύη, σε σύρματα ηλεκτρικής αντίστασης και σε ηλεκτρικά σημεία επαφής. Χρησιμοποιείται ως καταλύτης στον καταλυτικό μετατροπέα του συστήματος εξάτμισης των αυτοκινήτων βενζίνης. Η μεγαλύτερη όμως χρήση της πλατίνας είναι για κοσμήματα και ένα μικρό μόνο ποσοστό χρησιμοποιείται στη βιομηχανία: στη χημική και ηλεκτρική βιομηχανία, στην υαλουργία και τη βιομηχανία αεροσκαφών. Η βιομηχανία γυαλιού χρησιμοποιεί πλατίνα για τις οπτικές ίνες και το γυαλί της οθόνης υγρών κρυστάλλων.

Επιπτώσεις της Πλατίνας στην ανθρώπινη υγεία

Η Πλατίνα είναι ένα ευγενές μέταλλο. Οι συγκεντρώσεις της Πλατίνας στο έδαφος, το νερό και τον αέρα είναι ελάχιστες.

Διάφορες ενώσεις της Πλατίνας εφαρμόζονται ως φάρμακο στη θεραπεία του καρκίνου (π.χ. Cisplatin). Οι επιπτώσεις στην υγεία από την Πλατίνα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το είδος των ενώσεων, το επίπεδο έκθεσης και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου.

Η Πλατίνα ως μέταλλο δεν είναι πολύ επικίνδυνο, αλλά τα άλατα Πλατίνας μπορεί να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα στην υγεία, όπως:

  • Αλλοιώσεις στο DNA
  • Καρκίνους
  • Αλλεργικές αντιδράσεις από το δέρμα και τους βλεννογόνους
  • Βλάβες σε όργανα, όπως το έντερο, τους νεφρούς και το μυελό των οστών
  • Βλάβες της ακοής

Τέλος, η Πλατίνα μπορεί να προκαλέσει ενίσχυση της τοξικότητας άλλων δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών στο ανθρώπινο σώμα.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις της Πλατίνας

Η Πλατίνα εκπέμπεται στον αέρα μέσα από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν βενζίνη με μόλυβδο. Κατά συνέπεια, τα επίπεδα της Πλατίνας στον αέρα μπορεί να είναι υψηλότερα σε ορισμένες περιοχές, για παράδειγμα σε γκαράζ, σε σήραγγες και στο έδαφος κοντά σε συνεργεία.

Οι επιπτώσεις της Πλατίνας σε ζώα και στο περιβάλλον δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί εκτεταμένα. Το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι η Πλατίνα συσσωρεύεται στις ρίζες των φυτών. Δεν είναι όμως ακόμη σαφές αν η κατανάλωση αυτών των ριζών μπορεί να προξενήσει βλάβες στα ζώα και τους ανθρώπους,. Φαίνεται επίσης ότι ορισμένοι μικροοργανισμοί του εδάφους μπορούν να μετατρέπουν κάποιες ενώσεις του Λευκόχρυσου σε περισσότερες επικίνδυνες ουσίες.

Πώς μπορεί κάποιος να διαπιστώσει αν έχει εκτεθεί στην Πλατίνα;

Μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδα της Πλατίνας (Λευκόχρυσου) στο αίμα και στα περισσότερα βιολογικά υλικά.

Ο προσδιορισμός των μετάλλων γίνεται με την μέθοδο ICP-MS (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry, Φασματομετρία Μάζας σε Επαγωγικά Συζευγμένο Πλάσμα Αργού), μιας μεθόδου που παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης πολλών μετάλλων. Η ευαισθησία και η ακρίβεια της είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο της ατομικής απορρόφησης, έχοντας την ικανότητα να μετράει μέταλλα σε συγκεντρώσεις μέχρι 1 στα 1015 (1 στα 1 τετράκις εκατομμύρια, ppq)!

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it