URL path: Αρχική σελίδα // Λίθιο (Li) Ορού

Λίθιο (Li) Ορού

Η μέτρηση του λιθίου στο αίμα χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των επιπέδων του φαρμάκου στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της θεραπείας, τον έλεγχο της συμμόρφωσης των ασθενών ως προς τη θεραπεία καθώς και την αξιολόγηση οποιασδήποτε τοξικότητας από το φάρμακο.

Περισσότερες Πληροφορίες

Το λίθιο (Li) είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητικό της διάθεσης κυρίως στη θεραπεία της διπολικής διαταραχής (μανιοκατάθλιψη) ενώ μπορεί να βοηθήσει και στη θεραπεία της ημικρανίας και άλλων τύπων πονοκεφάλων. Το λίθιο απορροφάται στον γαστρεντερικό σωλήνα, έχει χρόνο ημίσειας ζωής 17-36 ώρες και απεκκρίνεται στα ούρα. Το λίθιο μεταβάλλει τη μεταφορά του νατρίου στα νευρικά και μυϊκά κύτταρα, γεγονός το οποίο βοηθάει στη σταθεροποίηση της διάθεσης. Η συχνότερη ανεπιθύμητη ενέργεια της λήψης λιθίου είναι η αύξηση της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH).

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Υπερδοσολογία λιθίου, περιορισμός νατρίου. Φάρμακα: Αναστολείς ΜΕΑ, φλουοξετίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, θειαζιδικά διουρητικά. Επιπλέον, η ταυτόχρονη χορήγηση φαρμάκων που αυξάνουν τον κίνδυνο για την τοξικότητα του λιθίου: Μεθυλντόπα, μετρονιδαζόλη, φαινυτοΐνη.
  • Μείωση: - Φάρμακα: Χλωριούχο νάτριο. Φυτικές ή φυσικές θεραπείες που περιλαμβάνουν ψύλλιο (Plantago psyllium). Επιπλέον, τα φάρμακα ακεταζολαμίδη, αμινοφυλλίνη, καφεΐνη, όξινο ανθρακικό νάτριο και η θεοφυλλίνη μπορεί να αυξήσουν την απέκκριση λιθίου.
Συμπτώματα Τοξικών Επιπέδων Λιθίου
 
  • Σε επίπεδα 1.5 έως 2.5 mmol/L: Αταξία, αδρός τρόμος, διάρροια, μυϊκή αδυναμία, καταστολή, έμετος.
  • Σε επίπεδα 2.5 έως 4.0 mmol/L: Χορειακές κινήσεις, σύγχυση, σπασμοί, μείωση επιπέδου συνείδησης, αύξηση τενόντιων ανακλαστικών, μυική υπερτονία, υπνηλία, λήθαργος, ισοπέδωση Τ-κυμάτων, νεφρική τοξικότητα που συνοδεύεται από υπερνατριαιμία ή υπονατριαιμία.
  • Σε επίπεδα μεγαλύτερα από 4.0 mmol/L: Κώμα, θάνατος.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it