Ο μοριακός έλεγχος της Λύσσας χρησιμοποιείται για την ταχεία και με απόλυτη ακρίβεια, εργαστηριακή τεκμηρίωση της νόσου.
Περισσότερες Πληροφορίες
Ο ιός της Λύσσας (Rabbies virus) είναι ένας νευροτρόπος ιός που προκαλεί τη θανατηφόρα νόσο της λύσσας σε ανθρώπους και ζώα. Ο ιός της λύσσας είναι μέλος του γένους Lyssavirus της οικογένειας Rhabdoviridae. Ο ιός υπάρχει στο ζωικό πληθυσμό σχεδόν σε κάθε χώρα στον κόσμο. Τα σκυλιά είναι ο κύριος ξενιστής στα περισσότερα μέρη του κόσμου, αλλά σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, ο ιός θεωρείται ότι είναι βρίσκεται μόνο μεταξύ του πληθυσμού των νυχτερίδων. Ο ιός έχει ένα γραμμικό, μονόκλωνο RNA γονιδίωμα (αρνητικής πολικότητας) περίπου 12 kb σε μήκος, το οποίο βρίσκεται ως μια σύνθετη ριβονουκλεοπρωτεΐνη. Το ιικό γονιδίωμα περιέχει πέντε γονίδια: νουκλεοπρωτεΐνης N, φωσφοπρωτεΐνης P, πρωτεΐνη μήτρας M, γλυκοπρωτεΐνης G και της ιικής RNA πολυμεράσης. Ο ιός της Λύσσας έχει ελικοειδή συμμετρία, με μήκος περίπου 180 nm και διάμετρο περίπου 75 nm, αν και οι ιοί που μολύνουν ανθρώπους έχουν συχνά κυβική συμμετρία.
Η λύσσα είναι μια σοβαρή ιογενής νόσος που προκαλεί οξεία εγκεφαλίτιδα. Είναι μια ζωονόσος και μπορεί να μεταδοθεί από τα μολυσμένα ζώα στον άνθρωπο. Τα περισσότερα θηλαστικά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό της λύσσας, αλλά η πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα δαγκώματος από μολυσμένο σκυλί. Μόλις μολυνθεί ο ξενιστής, ο ιός εξαπλώνεται στον εγκέφαλο μέσω του νευρικού συστήματος. Η γλυκοπρωτεΐνη G μεσολαβεί στη σύνδεση και την είσοδο του ιού μέσα στα κύτταρα του ξενιστή. Στη συνέχεια η σύντηξη των μεμβρανών επιτρέπει την είσοδο του ιικού γονιδιώματος στο κυτταρόπλασμα και την έναρξη της μεταγραφής του ιικού γονιδιώματος. Αργότερα στην πορεία της λοίμωξης, η δραστικότητα της πολυμεράσης δραστηριοποιείται με σκοπό την παραγωγή θετικής πολικότητας RNA αντιγράφων, τα οποία χρησιμοποιούνται ως πρότυπα για να δημιουργηθούν τα νέα αρνητικής πολικότητας, RNA γονιδιώματα. Οι αλυσίδες RNA συσκευάζονται μαζί με την πρωτεΐνη Ν για να σχηματίσουν ριβονουκλεοπρωτεϊνη που στη συνέχεια μπορεί να σχηματίσουν νέους ιούς. Ο ιός της λύσσας ταξιδεύει γρήγορα κατά μήκος των νευρικών οδών προς το κεντρικό νευρικό σύστημα, πριν εξαπλωθεί περαιτέρω σε άλλα όργανα.
Τα κλινικά συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνουν μούδιασμα στην περιοχή του δαγκώματος, υψηλό πυρετό, υδροφοβία και παραισθήσεις. Μπορεί να χρειαστούν 2-12 εβδομάδες μέχρι να εμφανιστούν τα αρχικά γριππώδη συμπτώματα και τα οποία μπορεί γρήγορα να ακολουθηθούν από ήπια ή μερική παράλυση, εγκεφαλική δυσλειτουργία, στρες, αϋπνία, σύγχυση, διέγερση, μη φυσιολογική συμπεριφορά, παράνοια, τρόμο, παραισθήσεις και παραλήρημα. Η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων σάλιου και δακρύων σε συνδυασμό με την αδυναμία ομιλίας και κατάποσης, είναι τυπικά κατά τα τελευταία στάδια της νόσου.
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για τη λύσσα, και ως εκ τούτου, η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η αποτροπή της εξάπλωσης του ιού της Λύσσας από την θέση του δαγκώματος, στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Αυτό γίνεται με τον καθαρισμό του τραύματος και τη χόρηγηση του εμβολίου της λύσσας και του αντιλυσσικού ορού.
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.