Ο μοριακός έλεγχος για τη Malassezia furfur χρησιμοποιείται για την άμεση, με υψηλή ειδικότητα και ευαισθησία εργαστηριακή διάγνωση των μυκήτων (ζυμομύκητες) σε διάφορα βιολογικά υλικά. Ο μοριακός έλεγχος για τη Malassezia furfur περιλαμβάνεται στην εξέταση για 14 διαφορετικά είδη Ζυμομυκήτων, Μοριακός Έλεγχος MycoScreen™.
Περισσότερες Πληροφορίες
Η Malassezia furfur είναι ένας συχνός μύκητας του ανθρώπινου δέρματος που συσχετίζεται με πολλές κοινές παθήσεις του δέρματος.
Η Malassezia furfur είναι μέλος ενός μονοφυλετικού γένους μυκήτων που συνήθως απαντάται στο δέρμα του ανθρώπου και των ζώων. Αυτοί οι εξαρτώμενοι από τα λιπίδια, συμβιωτικοί ζυμομύκητες αποτελούν συνήθως περισσότερο από το 80% του συνολικού πληθυσμού μυκήτων του ανθρώπινου δέρματος και συχνά απομονώνονται τόσο σε υγιείς όσο και σε ασθενείς. Τα είδη Malassezia έχουν εμπλακεί σε αρκετές κοινές δερματολογικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, της ποικιλόχρους πιτυρίασης και της θυλακίτιδας από Malassezia. Πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η Malassezia μπορεί να συμμετέχει και σε άλλες καταστάσεις όπως η ατοπική δερματίτιδα και η ψωρίαση. Ωστόσο, ο ακριβής παθογενετικός τους ρόλος παραμένει αντικείμενο διερεύνησης. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η μείωση του αριθμού της Malassezia με αντιμυκητιασικούς παράγοντες οδηγεί στη βελτίωση ορισμένων δερματικών παθήσεων. Σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, η Malassezia μπορεί να δράσει ευκαιριακά, προκαλώντας σοβαρές δερματικές και συστηματικές λοιμώξεις.
Η M. furfur δεν μπορεί να συνθέσει ανεξάρτητα λιπαρά οξέα και ως εκ τούτου, εξαρτάται από τα λιπίδια που παράγονται σε περιοχές του δέρματος πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες, ειδικά στον κορμό, το πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής. Αν και είναι ένας συμβιωτικός μικροοργανισμός που τυπικά υπάρχει στην κεράτινη στοιβάδα του ανθρώπινου δέρματος, προκύπτουν λοιμώξεις όταν η διμορφική ζύμη αλλάζει στη μυκηλιακή της μορφή.
Η M. furfur αποικίζει πολλούς ενήλικες και ακόμη και βρέφη από την ηλικία των 3 έως 6 μηνών και δεν εμφανίζει κάποια προτίμηση για κάποια συγκεκριμένη ηλικία ή φύλο.
Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα επηρεάζει το 1 έως 3% του γενικού πληθυσμού και αυτό το ποσοστό θα ήταν ακόμη υψηλότερο αν συμπεριλαμβανόταν και ηπιότερες περιπτώσεις πιτυρίδας. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς έχουν την υψηλότερη επίπτωση που φτάνει έως και 33%. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα έχει εποχιακό μοτίβο καθώς εμφανίζεται πιο συχνά τους χειμερινούς μήνες.
Στην ποικιλόχρου πιτυρίαση, οι ενήλικες ηλικίας 20 έως 50 ετών επηρεάζονται συχνότερα όταν η δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Η συχνότητα εμφάνισης είναι υψηλότερη τους καλοκαιρινούς μήνες και τις τροπικές περιοχές, καθώς ο επιπολασμός προσεγγίζει το 40%. Η Η ποικιλόχρους πιτυρίαση μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει έως και το 3% όλων των δερματολογικών περιστατικών στις εύκρατες περιοχές.
Η θυλακίτιδα από Malassezia εμφανίζεται επίσης πιο συχνά σε ζεστά και υγρά περιβάλλοντα. Συσχετίζεται με ανοσοκαταστολή και συχνά εμφανίζεται ταυτόχρονα με ακμή και άλλες δερματολογικές παθήσεις οφειλόμενες στη Malassezia, συμπεριλαμβανομένης της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας και της ποικιλόχρους πιτυρίασης.
Οι μοριακές διαγνωστικές αναλύσεις επιτρέπουν την ταχεία, ακριβή αναγνώριση και ποσοτικοποίηση των ειδών Malassezia. Αυτό βοήθησε στην απομόνωση της M. furfur σε εν τω βάθει λοιμώξεις σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και πρόωρα βρέφη σε μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών που λάμβαναν διατροφή με λιπίδια μέσω καθετήρων.