Ο προσδιορισμός των αντι-ssDNA αντισωμάτων χρησιμοποιείται στη διερεύνηση ασθενών με πιθανό συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.
Περισσότερες Πληροφορίες
Τα αντισώματα που συνδέονται με το DNA ανήκουν στην ομάδα των αντιπυρηνικών αντισωμάτων (ANA) και εμφανίζονται σε πολλά αυτοάνοσα νοσήματα. Τα αντισώματα που αντιδρούν με το φυσικό DNA διπλής έλικας (ds) θεωρούνται ως ειδικά για τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο και εμφανίζονται στο 50-80% αυτών των ασθενών. Τα αντισώματα έναντι του dsDNA βρίσκονται κατά τη διάρκεια των οξέων φάσεων του ερυθηματώδη λύκου και η συγκέντρωσή τους στον ορό μπορεί να συσχετίζεται με τη σοβαρότητα της νόσου. Έτσι, η ανίχνευση αυτών των αυτοαντισωμάτων είναι σημαντική για τη διάγνωση και την κλινική παρακολούθηση της νόσου και έχει καθιερωθεί ως 1 από τα 11 κριτήρια για τη διάγνωση του συστηματικού ερυθηματώδη λύκου.
Τα αντισώματα έναντι του μονόκλωνου (ss) DNA βρίσκονται σε ποσοστό μέχρι 87% κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης και ως 43% κατά τη διάρκεια των υφέσεων, σε ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο. Δεν είναι ειδικά για τον ερυθηματώδη λύκο, επειδή ανευρίκονται και σε άλλες παθήσεις όπως τη λοιμώδη μονοπυρήνωση (40%), την αυτοάνοση ηπατίτιδα (58%), την οξεία μυελοειδή λευχαιμία (89%), την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία (60%) και τη νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα (35-50%).
Τα συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του συστηματικού ερυθηματώδη λύκου, μπορεί να προκληθούν και από φάρμακα. Δεδομένου ότι τα αντι-ssDNA αντισώματα βρίσκονται με συχνότητα έως 50% σε ασθενείς με φαρμακευτικό λύκο, ο προσδιορισμός των αντισωμάτων έναντι του ssDNA είναι χρήσιμος για τη διαφορική του διάγνωση.
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.