Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα είναι ένας τύπος βαρηκοΐας που προκύπτει από βλάβη στο εσωτερικό αυτί ή στο ακουστικό νεύρο. Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της έκθεσης στο θόρυβο και ορισμένων παθολογικών καταστάσεων. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν ακουστικά βαρηκοΐας, κοχλιακά εμφυτεύματα και βοηθητικές συσκευές. Η εκτίμηση του Πολυγονιδιακού Δείκτη Κινδύνου για τη νευροαισθητήρια βαρηκοΐα βασίζεται στην εξέταση 9 γονιδιακών πολυμορφισμών.
Ο γενετικός έλεγχος για τη νευροαισθητήρια βαρηκοΐα περιλαμβάνεται μαζί με 12 ακόμα νοσήματα στον Γενετικό Έλεγχο των Νοσημάτων των Αισθητηρίων και του Δέρματος, Πολυγονιδιακός Δείκτης Κινδύνου.
Αιτίες και μη γενετικοί παράγοντες κινδύνου
Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα μπορεί να προέρχεται από το εσωτερικό αυτί ή το ακουστικό νεύρο. Η κύρια αιτία είναι η βλάβη στα τριχωτά κύτταρα του κοχλία με αποτέλεσμα τη μειωμένη αντίληψη της έντασης και της ποιότητας του ήχου. Η προέλευση αυτής της επιδείνωσης δεν είναι απολύτως σαφής, αν και υπάρχουν αναγνωρισμένοι παράγοντες κινδύνου όπως οι ακόλουθοι:
- Ηλικία: η γήρανση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας
- Μη φυσιολογική ανάπτυξη του αυτιού στα στάδια της κύησης
- Τραύμα
- Έκθεση σε δυνατούς θορύβους
- Προηγούμενες παθήσεις όπως η μηνιγγίτιδα
- Χρήση ωτοτοξικών φαρμάκων, όπως ανθελονοσιακά, ακετυλοσαλικυλικό οξύ, ορισμένα διουρητικά ή βήτα-αναστολείς, μεταξύ άλλων
Συμπτώματα
Το πιο προφανές σύμπτωμα της νευροαισθητήριας βαρηκοΐας είναι η απώλεια ακοής. Επομένως το προσβεβλημένο άτομο μπορεί να έχει πρόβλημα στην κατανόηση της ομιλίας, καθιστώντας δύσκολη την παρακολούθηση μιας συνομιλίας. Επιπλέον, εάν αυτή η απώλεια ακοής υπάρχει μόνο στο ένα αυτί, μπορεί να προκληθούν προβλήματα στον εντοπισμό της προέλευσης των ήχων ή στην ακρόαση του θορύβου του περιβάλλοντος. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να είναι συχνά είναι η αίσθηση ζάλης, ίλιγγος και απώλεια ισορροπίας. Επιπλέον, μπορεί επίσης να εμφανιστούν εμβοές, μια αντίληψη θορύβου χωρίς να υπάρχει εξωτερική πηγή.
Πρόληψη
Δεν υπάρχουν αποτελεσματικά μέτρα για την αποφυγή της ανάπτυξης νευροαισθητήριας βαρηκοΐας, αν και υπάρχουν ενέργειες που μπορούν να γίνουν, όπως η αποφυγή έκθεσης σε υψηλά επίπεδα ήχου και η προστασία του αυτιού όταν η έκθεση είναι αναπόφευκτη. Επιπλέον, συνιστάται καλό στέγνωμα στα αυτιά μετά το μπάνιο και να αποφεύγεται η χρήση βαμβακερών μπατονετών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.