URL path: Αρχική σελίδα // Νοροϊός (Norovirus), Αντιγόνο Κοπράνων

Νοροϊός (Norovirus), Αντιγόνο Κοπράνων

Ο έλεγχος των κοπράνων για την παρουσία του αντιγόνου του Νοροϊού χρησιμοποιείται για την εργαστηριακή τεκμηρίωση του ιού ως αιτία της γαστρεντερίτιδας.

Περισσότερες Πληροφορίες

Οι Νοροϊοί είναι μια γενετικώς ετερογενής ομάδα ιών, που περιέχουν ως γενετικό υλικό μια απλή αλυσίδα RNA, δεν περιβάλλονται από φάκελο και ανήκουν στην οικογένεια των ιών Caliciviridae. Για δεκαετίες αυτή η ομάδα των ιών χαρακτηριζόταν ως «SRSV, Small Round Structured Viruses, Μικροί Στρογγυλοί Ιοί) ή ιοί Norwalk μέχρι πολύ πρόσφατα όπου η ταξινόμησή τους ερευνήθηκε με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων μοριακής βιολογίας. Ενώ αρχικά είχαν αναγνωρισθεί 4 διαφορετικοί αντιγονικοί τύποι των SRSV, τελικά κατέληξαν στην αναγνώριση 3 διαφορετικών τύπων εντός του γένους των Νοροϊών. Ο τύπος 1 (περιλαμβάνει και τον τύπο Norwalk) και ο τύπος 2 σχετίζονται με λοιμώξεις στον άνθρωπο ενώ ο τύπος 3 σχετίζεται με λοιμώξεις σε βοοειδή και χοίρους.

Οι Νοροϊοί αποτελούν μια σημαντική αιτία οξείας γαστρεντερίτιδας με παγκόσμια κατανομή και πολύ συχνά προκαλούν επιδημίες. Είναι εξαιρετικά μεταδοτικοί και ο αριθμός των ιικών σωματιδίων που πρέπει να ενοφθαλμιστούν για να μπορέσουν να προκαλέσουν νόσο, είναι μόλις 10. Η μετάδοση του ιού γίνεται με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και νερού και με την επαφή από άτομο σε άτομο. Ο ιός μεταδίδεται τυπικά μέσω της κοπρανο-στοματικής οδού αλλά μπορεί να γίνει και αερογενώς μέσω των σωματιδίων που δημιουργούνται από τον εμετό και τα οποία περιέχουν αρκετά σωματίδια του ιού.

Η νόσος είναι οξεία μετά από μια περίοδο επώασης 24-48 ωρών, ήπια συνήθως σε ένταση αν και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε ηλικιωμένους και αυτό-περιοριζόμενη. Η ικανότητα των Νοροϊών να προκαλούν επιδημίες σε κλειστούς χώρους (σχολεία, ιδρύματα κλπ) μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία. Οι λοιμώξεις σε νεογνά, ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες μπορεί να μοιραίες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από Νοροϊό συνήθως περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο (κυρίως στα παιδιά), διάρροια και στομαχικές κράμπες. Μερικές φορές μπορεί να συνυπάρχει χαμηλός πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλος, μυαλγίες και αίσθημα κόπωσης. Η νόσος συνήθως ξεκινάει ξαφνικά και ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται πολύ άρρωστος. Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος είναι αυτό-περιοριζόμενη με τα συμπτώματα να διαρκούν 1 με 2 ημέρες.

Η νόσος μπορεί να επιβεβαιωθεί με έλεγχο για την παρουσία του ιού στα κόπρανα (γίνεται έλεγχος και για τους 2 τύπους ιού που προσβάλλουν τον άνθρωπο - Τύπος 1 & Τύπος 2).

 

 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it