Η νόσος Graves είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που έχει ως αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, οδηγώντας σε υπερθυρεοειδισμό. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, γρήγορο καρδιακό παλμό και ευερεθιστότητα. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν φάρμακα για τη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς, θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα. Η εκτίμηση του Πολυγονιδιακού Δείκτη Κινδύνου για τη νόσο Graves βασίζεται στην εξέταση 22 γονιδιακών πολυμορφισμών.
Ο γενετικός έλεγχος για τη νόσο Graves περιλαμβάνεται μαζί με 12 ακόμα νοσήματα στον Γενετικό Έλεγχο των Νοσημάτων του Ανοσοποιητικού, Πολυγονιδιακός Δείκτης Κινδύνου καθώς και στον Γενετικό Έλεγχο των Νοσημάτων των Ενδοκρινών και του Ουροποιογεννητικού, Πολυγονιδιακός Δείκτης Κινδύνου μαζί με 13 ακόμα νοσήματα.
Αιτίες και μη γενετικοί παράγοντες κινδύνου
Η νόσος του Graves προσβάλλει τις γυναίκες συχνότερα από τους άνδρες. Η διαταραχή αναπτύσσεται συνήθως κατά τη μέση ηλικία, με μέγιστη επίπτωση από 40 έως 60 ετών, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει παιδιά, εφήβους και ηλικιωμένους. Επιπλέον, εκτός από το οικογενειακό ιστορικό, έχουν περιγραφεί οι ακόλουθοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο:
- Παρουσία άλλων αυτοάνοσων διαταραχών
- Σωματικό ή συναισθηματικό στρες
- Εγκυμοσύνη ή τοκετός
- Κάπνισμα. Επιπλέον, οι καπνιστές με νόσο του Graves διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για οφθαλμική νόσο του Graves
Συμπτώματα
Η έναρξη των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη νόσο Graves είναι συνήθως σταδιακή και συνήθως χρειάζονται αρκετές εβδομάδες ή μήνες για να αναπτυχθεί. Τα συμπτώματα που σχετίζονται συχνότερα με αυτήν την πάθηση είναι:
- Άγχος και ευερεθιστότητα
- Ελαφρύς τρόμος στα χέρια ή στα δάχτυλα.
- Ευαισθησία στη ζέστη και αυξημένη εφίδρωση ή ζεστό, μαλακό δέρμα
- Απώλεια βάρους, παρά τις συνήθεις διατροφικές συνήθειες
- Αύξηση του μεγέθους του θυρεοειδούς αδένα (βρογχοκήλη)
- Αλλαγές στην έμμηνο ρύση
- Στυτική δυσλειτουργία ή μειωμένη λίμπιντο
- Συχνές κενώσεις
- Οφθαλμοπάθεια Graves. Φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν το μάτι που μπορεί να προκαλέσει εξόφθαλμο
- Κούραση
- Προκνημιαίο μυξοίδημα (δερματοπάθεια). Πάχυνση του δέρματος με ερυθρή όψη στο μπροστινό μέρος των κνημών και σπάνια στα πόδια
- Αίσθημα παλμών
- Διαταραχές ύπνου
Πρόληψη
Η νόσος του Graves μπορεί να προληφθεί μόνο σε περιορισμένο βαθμό.. Μερικές από τις συστάσεις περιλαμβάνουν την αποφυγή ή τη μείωση των στρεσογόνων καταστάσεων όσο το δυνατόν περισσότερο, τη διακοπή του καπνίσματος, τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ και την εφαρμογή μιας ισορροπημένης διατροφής με τακτική σωματική άσκηση.