URL path: Αρχική σελίδα // Οφθαλμικό Έκκριμα, Έλεγχος

Οφθαλμικό Έκκριμα, Έλεγχος

Ο έλεγχος του οφθαλμικού εκκρίματος χρησιμοποιείται για τη διάγνωση, την παρακολούθηση και την εκτίμηση της θεραπείας ασθενών με διάφορες οφθαλμικές λοιμώξεις όπως βλεφαρίτιδα, επιπεφυκίτιδα, κογχική κυτταρίτιδα και κερατίτιδα.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι λοιμώξεις των ματιών μπορεί να προκληθούν από μια ποικιλία μικροοργανισμών. Εξωγενώς προερχόμενοι μικροοργανισμοί μπορούν να εισαχθούν στον οφθαλμό μέσω των χεριών, των φακών επαφής, μέσω τραυματικής βλάβης από ξένο σώμα, μετά από χειρουργική επέμβαση ή με τη διασπορά μόλυνσης από γειτονικές θέσεις.

Λοιμώξεις

Ήπιες οφθαλμικές λοιμώξεις περιλαμβάνουν την επιπεφυκίτιδα (φλεγμονή του επιπεφυκότα) και τη βλεφαρίτιδα (φλεγμονή των βλεφάρων). Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να συμβεί σε συνδυασμό με λοίμωξη του βλεφάρου (βλεφαροεπιπεφυκίτιδα) ή του κερατοειδούς (κερατοεπιπεφυκίτιδα). Λιγότερο συχνές και πιο σοβαρές λοιμώξεις περιλαμβάνουν την κερατίτιδα (φλεγμονή του κερατοειδούς) και την ενδοφθαλμίτιδα (λοίμωξη στο εσωτερικό του ματιού). Αιματογενής διασπορά από άλλα μέρη του σώματος μπορεί επίσης να συμβεί. Άλλες περιοφθαλμικές λοιμώξεις περιλαμβάνουν τη δακρυοαδενίτιδα (φλεγμονή του δακρυϊκού αδένα), τη δακρυοκυστίτιδα (φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού), τη φλεγμονή των δακρυϊκών πόρων και την κογχική κυτταρίτιδα. Οι οφθαλμικές μολύνσεις που συμβαίνουν στις πρώτες 4 εβδομάδες της ζωής και που προκαλούνται από τα Chlamydia trachomatis ή τη Neisseria gonorrhoeae ονομάζονται νεογνική οφθαλμία.

Βλεφαρίτιδα

Η βλεφαρίτιδα συνήθως οφείλεται σε:

  • Staphylococcus aureus
  • Staphylococcus epidermidis
  • ΕίδηCorynebacterium
  • Propionibacterium acnes

Ωστόσο, αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν να απομονωθούν και από τα βλέφαρα φυσιολογικών ατόμων.

Επιπεφυκίτιδα

Επιπεφυκίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Ο επιπεφυκότας είναι ο οφθαλμικός ιστός που μολύνεται συχνότερα και η λοιμώδης επιπεφυκίτιδα είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες ερυθρότητας των ματιών. Οι πιο κοινές βακτηριακές αιτίες επιπεφυκίτιδας είναι:

  • Staphylococcus aureus.
  • Streptococcus pneumoniae.
  • Haemophilus influenzae.

Λιγότερο συχνές αιτίες περιλαμβάνουν τους Στρεπτόκοκκους των ομάδων Α, C και G (Lancefield), τη Neisseria cinerea, το Propionibacterium acnes, είδη του γένους Moraxella και άλλων Gram αρνητικών μικροβίων καθώς και αναερόβια μικρόβια όπως είδη των γενών Eubacterium και Peptostreptococcus. Η Moraxella catarrhalis προκαλεί οξεία επιπεφυκίτιδα και η Moraxella lacunata προκαλεί χρόνια λοίμωξη. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους οργανισμούς μπορούν επίσης να απομονωθούν από τις γύρω περιοχές (δέρμα) και έτσι η ερμηνεία της παρουσίας τους είναι αρκετά δύσκολη. Η επιπεφυκίτιδα που προκαλείται από είδη Neisseria είναι σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες. Το πιο σημαντικό παθογόνο του οφθαλμού σε αυτό το γένος είναι η Neisseria gonorrhoeae (γονόκοκκος). Στους ενήλικες συνδέεται με ταυτόχρονη λοίμωξη των γεννητικών οργάνων. Στα νεογνά, είναι πολύ σημαντική αιτία νεογνικής οφθαλμίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει τύφλωση αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η Neisseria meningitidis έχει επίσης ενοχοποιηθεί για οξεία επιπεφυκίτιδα. Η νεογνική επιπεφυκίτιδα προκαλείται από τα παθογόνα που βρίσκονται συνήθως στους ενήλικες και επιπλέον από τους μικροοργανισμούς:

  • Neisseria gonorrhoeae.
  • Haemophilus parainfluenzae.
  • Στρεπτόκοκκοι ομάδας Β και Εντερόκοκκοι.
  • Enterobacteriaceae π.χ. Klebsiella pneumoniae και Proteus mirabilis.
  • Pseudomonas aeruginosa.

Χλαμυδιακή και ιογενής επιπεφυκίτιδα

Χλαμυδιακή και ιογενής επιπεφυκίτιδα μπορεί επίσης να συμβεί. Η επιπεφυκίτιδα με έγκλειστα και το τράχωμα προκαλούνται από διάφορους ορότυπους του είδους Chlamydia trachomatis. Το τράχωμα συνδέεται με τους ορότυπους A-C. Συνήθως απαντάται σε αγροτικές περιοχές, ενώ η επιπεφυκίτιδα με έγκλειστα σχετίζεται με τους ορότυπους D-K και είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των ανεπτυγμένων αστικών περιοχών. Οι πιο κοινές αιτίες ιογενούς επιπεφυκίτιδας είναι οι αδενοϊοί.

Είδη Acanthamoeba

Τα είδη Acanthamoeba μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή κερατίτιδα, συνήθως σε χρήστες φακών επαφής ή μετά από τραυματισμό στον οφθαλμό. Αυτό το πρωτόζωο μπορεί να απομονωθεί μετά από απόξεση του κερατοειδούς καθώς και από φακούς επαφής και τις θήκες αποθήκευσης.

Κογχική κυτταρίτιδα

Η κογχική κυτταρίτιδα είναι η μόλυνση των ιστών του οφθαλμικού κόγχου. Μπορεί να προκληθεί από τραύμα, χειρουργική επέμβαση ή την επέκταση λοίμωξης των παραρρινίων κόλπων. Πρόκειται για μια σοβαρή λοίμωξη και μπορεί να προκαλέσει τύφλωση, σηπτική θρόμβωση του σηραγγώδους κόλπου ή ενδοκρανιακή λοίμωξη. Τα πιο κοινά παθογόνα σε ενήλικες είναι ο S. aureus, Στρεπτόκοκκοι και αναερόβια. Σε παιδιά το πιο κοινό μικρόβιο είναι ο H. influenzae, αλλά το στέλεχος τύπου b είναι σπάνιο. Στρεπτόκοκκοι, Σταφυλόκοκκοι, Πεπτοστρεπτόκοκκοι και η Ρ. aeruginosa μπορεί να προκαλέσουν νέκρωση.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it