URL path: Αρχική σελίδα // Οφθαλμοδερματικός Αλφισμός Τύπου 1, Γενετικός Έλεγχος

Οφθαλμοδερματικός Αλφισμός Τύπου 1, Γενετικός Έλεγχος

Ο οφθαλμοδερματικός αλφισμός (OCA) είναι μια ομάδα γενετικών διαταραχών που χαρακτηρίζονται από μείωση ή απουσία της χρωστικής μελανίνης στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια. Υπάρχουν διάφοροι τύποι οφθαλμοδερματικού αλφισμού (ή αλβινισμού) και ο οφθαλμοδερματικός αλφισμός τύπου 1 (OCA1) είναι ένας από αυτούς. Η παγκόσμια επίπτωση οφθαλμοδερματικού αλφισμού είναι 1 στα 17.000 άτομα, αν και μπορεί να διαφέρει μεταξύ των πληθυσμών. Οι Ινδιάνοι Cuna (στον Παναμά και την Κολομβία) έχουν την υψηλότερη αναφερόμενη συχνότητα, η οποία είναι περίπου 6 περιπτώσεις ανά 1.000 κατοίκους.

Ο γενετικός έλεγχος του οφθαλμοδερματικού αλφισμού τύπου 1 συμπεριλαμβάνεται στον Γενετικό Έλεγχο των Μονογονιδιακών Νοσημάτων της Διαγνωστικής Αθηνών μαζί με άλλα περίπου 100 κληρονομικά νοσήματα, μεταξύ των οποίων η κυστική ίνωση (71 μεταλλάξεις) και ο κληρονομικός καρκίνος του μαστού (γονίδια BRCA1 415 μεταλλάξεις & BRCA2 419 μεταλλάξεις).

Τα βασικά χαρακτηριστικά και πτυχές του οφθαλμοδερματικού αλφισμού τύπου 1 είναι:

  • Γενετική βάση: Ο οφθαλμοδερματικός αλφισμός τύπου 1 προκαλείται συνήθως από μεταλλάξεις στο γονίδιο TYR, το οποίο παρέχει οδηγίες για την παραγωγή του ενζύμου τυροσινάση. Η τυροσινάση είναι απαραίτητη για την παραγωγή μελανίνης από το αμινοξύ τυροσίνη.
  • Απουσία μελανίνης: Τα άτομα με οφθαλμοδερματικό αλφισμό τύπου 1 έχουν ελάχιστη έως καθόλου παραγωγή μελανίνης, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα, μαλλιά και μάτια. Η μελανίνη είναι υπεύθυνη για το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών.
  • Χαρακτηριστικά δέρματος και μαλλιών: Το δέρμα σε άτομα με οφθαλμοδερματικό αλφισμό τύπου 1 είναι συνήθως πολύ ανοιχτόχρωμο ή λευκό και είναι επιρρεπή σε ηλιακά εγκαύματα. Το χρώμα των μαλλιών μπορεί να κυμαίνεται από λευκό έως ανοιχτό κίτρινο ή ξανθό. Οι φακίδες και οι κρεατοελιές μπορεί να απουσιάζουν ή να είναι πολύ λίγες.
  • Χαρακτηριστικά των ματιών: Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του οφθαλμοδερματικού αλφισμού τύπου 1 είναι η έλλειψη χρωστικών στα μάτια. Οι ίριδες μπορεί να φαίνονται μπλε και ο κόκκινος αμφιβληστροειδής είναι συχνά ορατός, δίνοντας τη χαρακτηριστική αντανάκλαση των κόκκινων ματιών στη φωτογραφία με φλας. Τα προβλήματα όρασης, όπως ο νυσταγμός (ακούσια κίνηση των ματιών) και η μειωμένη οπτική οξύτητα, είναι συχνά.
  • Νυσταγμός και στραβισμός: Τα άτομα με οφθαλμοδερματικός αλφισμός τύπου 1 έχουν συχνά νυσταγμό (ακούσια κίνηση των ματιών) και μπορεί επίσης να εμφανίσουν στραβισμό (κακώς ευθυγραμμισμένα μάτια). Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα όρασης.
  • Βλάβη όρασης: Ο οφθαλμοδερματικός αλφισμός τύπου 1 σχετίζεται με προβλήματα της όρασης λόγω απουσίας ή μείωσης της μελανίνης στον αμφιβληστροειδή. Η σοβαρότητα της οπτικής αναπηρίας ποικίλλει μεταξύ των ατόμων, αλλά πολλοί έχουν κάποιο βαθμό μειωμένης οπτικής οξύτητας.
  • Υπότυποι: Ο οφθαλμοδερματικός αλφισμός τύπου 1 μπορεί περαιτέρω να ταξινομηθεί σε δύο υποτύπους: OCA1A, όπου υπάρχει πλήρης απουσία παραγωγής μελανίνης και OCA1B, όπου μπορεί να υπάρχει ελάχιστη παραγωγή μελανίνης.
  • Αντιμετώπιση: Δεν υπάρχει θεραπεία για τον οφθαλμοδερματικό αλφισμό τύπου 1 και η θεραπεία είναι υποστηρικτική. Η αντηλιακή προστασία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αντηλιακού, γυαλιών ηλίου και προστατευτικού ρουχισμού, είναι σημαντική για την πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων και τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του δέρματος. Συνιστώνται οπτικά βοηθήματα και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όρασης.
Περισσότερες Πληροφορίες

Ο οφθαλμοδερματικός αλφισμός τύπου 1 προκαλείται από την παρουσία ομοζυγωτίας ή σύνθετης ετεροζυγωτίας παθογόνων παραλλαγών στο γονίδιο TYR που κωδικοποιεί το ένζυμο τυροσινάση. Η ανεπάρκεια σε αυτό το ένζυμο οδηγεί σε ανεπαρκή παραγωγή μελανίνης.

Η κύρια διαφορά με τον οφθαλμοδερματικό αλφισμό τύπου 2 είναι ότι φαινοτυπικά η μορφή τύπου 2 είναι λιγότερο έντονη και οι ασθενείς έχουν κάποια μελάγχρωση. Επιπλέον, το γονίδιο που εμπλέκεται είναι το OCA2. Ωστόσο, μερικές φορές είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ των δύο τύπων αλφισμού με βάση αποκλειστικά τα φυσικά χαρακτηριστικά του ασθενούς λόγω της μεγάλης φαινοτυπικής μεταβλητότητας, ακόμη και μεταξύ ατόμων με ακριβώς τις ίδιες μεταλλάξεις.

Έχουν περιγραφεί πάνω από 300 δυνητικά παθογόνες παραλλαγές στο TYR. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι η παρουσία ορισμένων παραλλαγών στα γονίδια TYR και OCA2 θα μπορούσε να σχετίζεται με την προδιάθεση για ανάπτυξη αμελανωτικών και υπομελανωτικών μελανωμάτων.

Μία από τις μεταλλάξεις στο γονίδιο TYR που μπορεί να προκαλέσει οφθαλμοδερματικό αλφισμό τύπου Ι είναι η c.140G>A ή G47D. Αυτή η παραλλαγή προκαλεί την υποκατάσταση ενός αμινοξέος γλυκίνης για ένα ασπαρτικό, αλλάζει τη δομή της πρωτεΐνης και έτσι διαταράσσει τη λειτουργία της τυροσινάσης.

Ορισμένες από τις μεταλλάξεις στο γονίδιο TYR είναι πιο συχνές σε ορισμένους πληθυσμούς, όπως για παράδειγμα, η c.1205G>A και η c.140G>A, που συνήθως απαντώνται σε Καυκάσιους ασθενείς. Η παραλλαγή c.1037-7T>A είναι κυρίαρχη στον εβραϊκό πληθυσμό Ασκενάζι και σε ασθενείς ιταλικής καταγωγής.

Ο γενετικός έλεγχος του οφθαλμοδερματικού αλφισμού τύπου 1 αναλύει τις 30 πιο συχνές παθογόνες μεταλλάξεις του γονιδίου TYR.

Με την συγκεκριμένη τεχνική που χρησιμοποιείται στην γενετική ανάλυση, αναλύονται μόνον οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις των γονιδίων που αναφέρονται και που βιβλιογραφικά είναι οι σημαντικότερες και οι πιο συχνές. Όμως θα πρέπει να σημειωθεί, ότι είναι πιθανόν να υπάρχουν και άλλες γονιδιακές ή χρωμοσωμικές μεταλλάξεις στα προς έλεγχο γονίδια και που δεν είναι δυνατόν να εντοπισθούν με την συγκεκριμένη μέθοδο. Για αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν διαφορετικές τεχνικές ανάλυσης όπως π.χ. η αλληλούχιση επόμενης γενιάς (NGS).

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it