URL path: Αρχική σελίδα // Ονυχομυκητίαση Μοριακός Έλεγχος, NailScan®

Ονυχομυκητίαση Μοριακός Έλεγχος, NailScan®

Ο μοριακός έλεγχος για τις ονυχομυκητιάσεις NailScan® της Διαγνωστικής Αθηνών χρησιμοποιείται για την επιβεβαίωση της διάγνωσης (η αντιμυκητιασική θεραπεία δεν θα έχει επιτυχία εάν υπάρχει άλλη αιτία για την κατάσταση των νυχιών) και για τον εντοπισμό του υπεύθυνου μικροοργανισμού (οι ζυμομύκητες μπορεί να απαιτούν διαφορετική θεραπεία από τους δερματοφυτικούς μύκητες).

Περισσότερες Πληροφορίες

Οι επιφανειακές μυκητιάσεις αντιπροσωπεύουν την πιο συχνή κλινική εμφάνιση των μυκητίασεων στον άνθρωπο, επηρεάζοντας περίπου το 20-25% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι κύριοι αιτιολογικοί παράγοντες είναι τα δερματόφυτα, συμπεριλαμβανομένων των Trichophyton rubrum και Trichophyton interdigitale. Ωστόσο, οι ζυμομύκητες (ιδιαίτερα η Candida albicans) και οι μη-δερματοφυτικοί μύκητες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ονυχομυκητίαση. Ο επιπολασμός της ονυχομυκητίασης ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για τον εργαστηριακό έλεγχο, αλλά εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 8 και 14%.

Η εργαστηριακή διάγνωση της μυκητιάσεων του δέρματος και των εξαρτημάτων του (δέρμα, νύχια) βασίζεται επί του παρόντος σε εξετάσεις μικροσκοπίας και καλλιέργειας, αν και αυτές οι μέθοδοι έχουν χαμηλή έως μέτρια ευαισθησία. Η συμβατική μικροσκοπία των νυχιών με χρήση υδροξειδίου του καλίου (KOH) 20% έχει χαμηλή ευαισθησία 40–68%, η οποία μπορεί να αυξηθεί κάπως με τη χρήση φθορισμού. Οι καλλιέργειες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως στα κλινικά εργαστήρια ως τεστ αναφοράς, παραμένουν αρνητικές στο 20-30% των θετικών περιπτώσεων μικροσκοπίας, και επίσης απαιτούν πολύ μεγάλο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθούν.

Η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα, απαιτεί 10 έως 15 ημέρες, μερικές φορές έως 3 και 4 εβδομάδες, και η ακρίβεια εξαρτάται από την τεχνογνωσία του προσωπικού. Η εισαγωγή της μεθοδολογίας που βασίζεται στην μοριακή τεχνική PCR μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία, την ειδικότητα και την ταχύτητα, και ενδεχομένως, ακόμη και να μειώσει το κόστος στη διαγνωστική διερεύνηση, αν συνυπολογισθούν οι πρόσθετες επισκέψεις στον κλινικό ιατρό και οι πρόσθετες δειγματοληψίες και διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς και ταλαιπωρία για τον ασθενή λόγω της καθυστέρησης στην έναρξη της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί μοριακές μέθοδοι για την αντιμετώπιση αυτών ακριβώς των προβλημάτων.

Κλινικές Πληροφορίες

Η ονυχομυκητίαση, ονομάζεται επίσης τριχοφυτία ονύχων (tinea unguium), είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που επηρεάζει είτε τα νύχια των χεριών είτε τα νύχια των ποδιών. Οι μυκητιασικές λοιμώξεις συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και επομένως οποιαδήποτε διαφορά στην εμφάνιση ή την αίσθηση των νυχιών μπορεί να είναι πολύ μικρή για να γίνει αντιληπτή στην αρχή.

Η ονυχομυκητίαση μπορεί να περιλαμβάνει οποιοδήποτε στοιχείο των νυχιών, συμπεριλαμβανομένης της μήτρας, του υπονύχιου ή της πλάκας. Η ονυχομυκητίαση μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσφορία και παραμόρφωση των νυχιών και μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς σωματικούς και επαγγελματικούς περιορισμούς, καθώς και να μειώσει την ποιότητα ζωής.

Σημεία και συμπτώματα ονυχομυκητίασης
 
 • Πεπαχυσμένο νύχι
 • Λευκός έως κιτρινο-καφέ αποχρωματισμός
 • Εύθραυστο, εύθρυπτο ή σπασμένο νύχι
 • Παραμορφωμένο σχήμα
 • Σκούρο χρώμα, που προκαλείται από τη συσσώρευση υπολειμμάτων κάτω από το νύχι
 • Ελαφρώς άσχημη μυρωδιά
Ποιοι κινδυνεύουν από ονυχομυκητιάσεις;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες των μυκητιασικών λοιμώξεων των νυχιών. Κάθε αιτία έχει τη δική της θεραπεία. Αν και πολλές από τις αιτίες των μυκητιασικών μολύνσεων των νυχιών μπορούν να προληφθούν, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης τους. Έτσι, είναι πιο πιθανό να δημιουργηθεί ονυχομυκητίαση στις παρακάτω περιπτώσεις:

 • Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη
 • Καταστάσεις που προκαλούν κακή κυκλοφορία του αίματος
 • Ηλικία άνω των 65 ετών
 • Παρουσία τεχνητών νυχιών
 • Κολύμπι σε δημόσια πισίνα
 • Τραυματισμός στα νύχια
 • Τραυματισμός του δέρματος γύρω από το νύχι
 • Υγρά δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών για μεγάλο χρονικό διάστημα
 • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Κλειστά παπούτσια, όπως αθλητικά ή μπότες

Οι λοιμώξεις των νυχιών εμφανίζονται πιο συχνά στους άνδρες παρά στις γυναίκες και στους πιο συχνά ενήλικες από ότι στα παιδιά. Αυτοί οι τύποι μυκητιασικών λοιμώξεων είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν μεταξύ των μελών της ίδιας οικογένειας.

Οι ηλικιωμένοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από ονυχομυκητιάσεις, επειδή η κυκλοφορία του αίματος δεν είναι καλή αλλά και επειδή τα νύχια μεγαλώνουν πιο αργά και πυκνώνουν με την πάροδο των χρόνων.

Αιτιολογία

Η ονυχομυκητίαση προκαλείται από 3 κύριες κατηγορίες μυκήτων: δερματόφυτα, ζυμομύκητες και μη-δερματοφυτικούς μύκητες. Τα δερματόφυτα είναι η πιο κοινή αιτία ονυχομυκητίασης. Δύο κύρια παθογόνα ευθύνονται για περίπου το 90% όλων των περιπτώσεων ονυχομυκητίασης. Το Trichophyton rubrum αντιπροσωπεύει το 70% και το Trichophyton mentagrophytes το 20% όλων των περιπτώσεων. Η ονυχομυκητίαση που προκαλείται από μη-δερματοφυτικούς μύκητες (είδη Fusarium, Scopulariopsis brevicaulis, είδη Aspergillus) γίνεται όλο και πιο συχνή παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας έως και το 10% των περιπτώσεων. Η ονυχομυκητίαση που οφείλεται σε διάφορα είδη Candida (ζυμομύκητες) είναι σχετικά σπάνια.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it