Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι μια μορφή οστεοαρθρίτιδας που επηρεάζει την άρθρωση του γόνατος, με αποτέλεσμα πόνο, οίδημα και δυσκολία στην κίνηση. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορεί να περιλαμβάνουν διαχείριση του πόνου, άσκηση και σε σοβαρές περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος. Η εκτίμηση του Πολυγονιδιακού Δείκτη Κινδύνου για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος βασίζεται στην εξέταση 11 γονιδιακών πολυμορφισμών.
Ο γενετικός έλεγχος για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος περιλαμβάνεται μαζί με 11 ακόμα νοσήματα στον Γενετικό Έλεγχο των Νοσημάτων του Μυοσκελετικού, Πολυγονιδιακός Δείκτης Κινδύνου.
Αιτίες και μη γενετικοί παράγοντες κινδύνου
Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι αποτέλεσμα της εκφύλισης του αρθρικού χόνδρου για τον οποίο η αιτία είναι προς το παρόν άγνωστη. Πιστεύεται ότι οφείλεται σε φθορά λόγω ηλικίας αλλά και στην ίδια την πάθηση, καθώς υπάρχουν διαφορές στους χόνδρους της οστεοαρθρίτιδας και της γήρανσης. Επιπλέον, υπάρχει αυξημένη έκφραση των ενζύμων που ευθύνονται για την υποβάθμιση του χόνδρου στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος σε σύγκριση με τις φυσιολογικές τιμές στη φυσιολογική γήρανση.
Ωστόσο, εκτός από μια κληρονομική τάση για ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας ή ορισμένα κληρονομικά χαρακτηριστικά όπως το βλαισό ή το ραιβό γόνατο ή η χαλάρωση των αρθρώσεων, υπάρχουν αρκετοί πρόσθετοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας του γόνατος:
- Ηλικία: Ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο των ετών, αν και συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40 ετών
- Φύλο: Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς, αν και ο λόγος για αυτό παραμένει άγνωστος
- Αυξημένο βάρος ή παχυσαρκία: Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30 ή περισσότερο είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου, αυξάνοντας την πιθανότητα οστεοαρθρίτιδας του γόνατος έως και 7 φορές, δεδομένης της πρόσθετης πίεσης στις αρθρώσεις. Επιπλέον, ο λιπώδης ιστός παράγει πρωτεΐνες που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις
- Τραυματισμοί στο γόνατο, αποκλίσεις ή παραμορφώσεις των αρθρώσεων
- Συχνή υπερφόρτωση του γόνατος σε εργασιακό ή αθλητικό πλαίσιο
- Ασθένειες: ουρική αρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, μεταβολικές παθολογικές καταστάσεις όπως η αιμοχρωμάτωση λόγω εναπόθεσης σιδήρου στις αρθρώσεις ή διαταραχές στην παραγωγή αυξητικής ορμόνης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας του γόνατος
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας συχνά αναπτύσσονται αργά και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ο πόνος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος τόσο σε κίνηση όσο και σε ηρεμία. Επιπλέον άλλα πιθανά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν περιλαμβάνουν:
- Δυσκαμψία, «κλείδωμα» ή ευαισθησία της άρθρωσης, ειδικά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κίνηση
- Απώλεια ευλυγισίας των αρθρώσεων
- Οίδημα, θερμότητα ή φλεγμονή του γόνατος
- Παρουσία σκληρών μαζών (οστεόφυτα) γύρω από την άρθρωση
- Ήχοι της άρθρωσης κατά την κίνηση
- Αδυναμία της άρθρωσης σε όρθια στάση
Πρόληψη
Αν και η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος δεν μπορεί πάντα να προληφθεί, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισής της:
- Διατηρήστε φυσιολογικό βάρος
- Ξεκουραστείτε και προσπαθείστε για τουλάχιστον 6-8 ώρες ύπνο κάθε μέρα
- Ενσωματώστε ασκήσεις ενδυνάμωσης όσο το δυνατόν περισσότερο για να δυναμώσετε τους μύες της περιοχής και να μειώσετε τη φθορά στην ίδια την άρθρωση
- Περιορίστε τον αντίκτυπο της σωματικής άσκησης στο γόνατο, εκτελώντας ασκήσεις όπως κολύμπι ή ποδηλασία και σε περίπτωση τζόκινγκ ή τρεξίματος κάντε το σε γρασίδι ή μαλακό έδαφος και αποφύγετε τις συμπαγείς επιφάνειες