URL path: Αρχική σελίδα // Οστεοκαλσίνη

Οστεοκαλσίνη

Η μέτρηση της οστεοκαλσίνης στον ορό χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας σε ασθενείς με οστεοπενία, οστεοπόρωση, νόσο Paget ή άλλες διαταραχές στις οποίες τα επίπεδα οστεοκαλσίνης είναι αυξημένα και ως βοηθητική εξέταση στη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με αυξημένο κύκλο αποδόμησης / σύνθεσης οστού, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Paget, των νεοπλασιών που συνοδεύονται από οστικές μεταστάσεις, του πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμού και της νεφρικής οστεοδυστροφίας.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η οστεοκαλσίνη είναι μια πρωτεΐνη της μήτρας των οστών, η σημαντικότερη πρωτεϊνη μετα το κολλαγόνο, και χρησιμοποιείται ως δείκτης του οστικού μεταβολισμού επειδή παράγεται μόνον από τους οστεοβλάστες. Η οστεοκαλσίνη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας σχηματισμού οστού και μια μικρή ποσότητα οστεοκαλσίνης εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Τα κυκλοφορούντα επίπεδα οστεοκαλσίνης είναι ένας ειδικός δείκτης των διεργασιών αποδόμησης και αναδόμησης των οστών. Η παραγωγή της εξαρτάται από τη βιταμίνη Κ και διεγείρεται από την 1,25 διυδροξυ-βιταμίνη D.

Η μέτρηση της οστεοκαλσίνης χρησιμοποιείται για τον έλεγχο γυναικών σε κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης, για την παρακολούθηση του μεταβολισμού των οστών σε ασθενείς με ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης, με υποθυρεοειδισμό, με υπερθυρεοειδισμό και με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Χρησιμοποιείται επίσης για την παρακολούθηση γυναικών κατά τη διάρκεια της περιόδου έναρξης της εμμηνόπαυσης και μετεμμηνοπαυσιακά και κατά τη διάρκεια της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, για την παρακολούθηση της θεραπεία προεμμηνοπαυσιακών γυναικών με LHRH αγωνιστές,  την παρακολούθηση καταστολής του οστικού μεταβολισμού που προκαλείται από τα γλυκοκορτικοειδή και την παρακολούθηση της θεραπείας της νεφρικής οστεοδυστροφίας.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Υπερπαραθυρεοειδισμός, ταχεία ανάπτυξη των οστών στα παιδιά (τα μέγιστα επίπεδα εμφανίζονται μεταξύ των ηλικιών 10 και 16), μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, χαμηλή παραγωγή οιστρογόνων, χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου, χαμηλή φυσική δραστηριότητα, οστεομαλακία, νόσος Paget, υπερθυρεοειδισμός (μειώνεται με θεραπεία), κατάγματα (μέχρι 1 έτος), νεφρική ανεπάρκεια με αιμοκάθαρση. Φάρμακα: 1,25 διυδροξυ-βιταμίνη D, καλσιτριόλη.
  • Μείωση: Υποπαραθυρεοειδισμός, πολλαπλό μυέλωμα, υπερασβεστιαιμία που σχετίζεται με κακοήθεια, κίρρωση ήπατος. Φάρμακα: Γλυκοκορτικοειδή, ηπαρίνη, βαρφαρίνη, ταμοξιφαίνη, μετεμμηνοπαυσιακή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

 

 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it