URL path: Αρχική σελίδα // Ουράνιο (U) Αίματος

Ουράνιο (U) Αίματος

Το Ουράνιο (U) είναι ένα ασημί-λευκό μέταλλο που είναι εξαιρετικά πυκνό και ασθενώς ραδιενεργό. Συνήθως εμφανίζεται ως οξείδιο και εξάγεται από μεταλλεύματα που περιέχουν λιγότερο από 1% φυσικό ουράνιο. Το φυσικό ουράνιο είναι ένα μείγμα τριών ισοτόπων: 238U (περισσότερο από 99%), 235U (περίπου 0,7%) και 234U. Το 238U έχει χρόνο ημίσειας ζωής 4,5 X 109 χρόνια. Διασπάται από την εκπομπή ακτίνων άλφα για να παράγει 234Th, το αρχικό βήμα σε μια αλυσίδα διάσπασης που τελικά οδηγεί σε μόλυβδο. Οι εκπομπές άλφα, βήτα και γάμμα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας διάσπασης. Το μετρούμενο αποτέλεσμα (238U) της εξέτασης δεν αντικατοπτρίζει ούτε υπονοεί έκθεση σε εμπλουτισμένο 235U. Το ουράνιο έχει πολλές εμπορικές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, των πυρηνικών καυσίμων, σε ορισμένα κεραμικά και ως βοήθημα στην ηλεκτρονική μικροσκοπία και τη φωτογραφία.

Οι χημικές επιδράσεις του ουρανίου 238U μπορεί να είναι πιο σοβαρές από τις ραδιοχημικές επιδράσεις του. Το ουράνιο μπορεί να συνδυαστεί με φωσφορικά, κιτρικά, πυροσταφυλικό, μηλικό, γαλακτικό κ.λπ. στους ιστούς του σώματος και συνήθως μεταφέρεται στο αίμα ως ανθρακικό σύμπλοκο. Το ουράνιο που δεν απεκκρίνεται στα ούρα μπορεί να συσσωρευτεί στους ιστούς των οστών και των νεφρών, καθώς και στον σπλήνα και το ήπαρ. Σε υπερβολικές ποσότητες, μπορεί να είναι νεφροτοξικό. Το εισπνεόμενο ουράνιο συσσωρεύεται στον ιστό των πνευμόνων. Η κόπωση είναι το πιο κοινό σύμπτωμα που σχετίζεται με τη χρόνια, χαμηλού επιπέδου έκθεση στο ουράνιο.

Το ουράνιο είναι πιο κοινό από τον υδράργυρο, τον άργυρο ή το κάδμιο στα πετρώματα του γήινου φλοιού και μπορεί να υπάρχει, σε χαμηλά επίπεδα, στο πόσιμο νερό.

Πώς μπορεί το Ουράνιο να επηρεάσει την υγεία;

Το ουράνιο μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, ιδίως εάν η έκθεση συμβαίνει σε υψηλά επίπεδα ή για παρατεταμένες περιόδους.

  • Έκθεση σε ακτινοβολία: Το ουράνιο είναι ραδιενεργό και τα προϊόντα διάσπασής του εκπέμπουν ακτινοβολία άλφα, βήτα και γάμμα. Η χρόνια έκθεση σε αυτούς τους τύπους ακτινοβολίας μπορεί να βλάψει τους ιστούς και το DNA, οδηγώντας ενδεχομένως σε καρκίνο, ιδιαίτερα στους πνεύμονες, τα οστά και τα νεφρά.
  • Χημική τοξικότητα: Εκτός από τις ραδιενεργές του ιδιότητες, το ουράνιο είναι επίσης ένα βαρύ μέταλλο και η χημική του τοξικότητα μπορεί να επηρεάσει διάφορα όργανα. Η χρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα ουρανίου μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη, καθώς τα νεφρά είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα και την απέκκριση ουρανίου από το σώμα.
  • Εισπνοή: Η εισπνοή σκόνης ουρανίου ή αερολυμάτων αποτελεί σημαντική οδό έκθεσης, ιδίως σε επαγγελματικούς χώρους όπως η εξόρυξη ή οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας ουρανίου. Η εισπνοή μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του πνεύμονα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα.
  • Κατάποση: Η κατάποση τροφίμων ή νερού μολυσμένων με ουράνιο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τα νεφρά και τα οστά. Η χρόνια κατάποση ουρανίου μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης νεφρικής νόσου.
  • Περιβαλλοντική έκθεση: Τα άτομα που ζουν κοντά σε χώρους εξόρυξης ή επεξεργασίας ουρανίου ενδέχεται να εκτεθούν σε αυξημένα επίπεδα ουρανίου μέσω μόλυνσης του αέρα, του νερού ή του εδάφους. Αυτή η περιβαλλοντική έκθεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαφόρων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των νεφρικών νοσημάτων.
  • Εγκυμοσύνη και παιδιά: Οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην έκθεση σε ουράνιο. Η έκθεση στο ουράνιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου και να αυξήσει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών και αναπτυξιακών διαταραχών.

Για να μετριαστούν οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την έκθεση σε ουράνιο, είναι ζωτικής σημασίας να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση σε αυτό. Η τακτική παρακολούθηση των επιπέδων ουρανίου σε βιολογικά δείγματα, όπως στα ούρα και το αίμα, μπορεί να συμβάλει στην αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων έκθεσης.

Πώς μπορεί κανείς να προσδιορίσει εάν κάποιος έχει εκτεθεί σε Ουράνιο;

Υπάρχουν δύο τύποι εξετάσεων. Ο ένας είναι να ελεγχθεί εάν υπάρχει έκθεση σε μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας και ο άλλος είναι να ελεγχθεί εάν υπάρχει ουράνιο στο σώμα, μαζί με την ποσότητα που υπάρχει. Ο πρώτος τύπος δοκιμής αναζητά αλλαγές στα κύτταρα του αίματος ή στα χρωμοσώματα, αλλά είναι αδύνατο να προσδιοριστεί εάν η ακτινοβολία προέρχεται από το ουράνιο. Ο δεύτερος τύπος δοκιμής περιλαμβάνει αίμα, ούρα, σάλιο και άλλα βιολογικά υλικά.

Μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδα ουρανίου στο αίμα και στα περισσότερα βιολογικά υλικά.

Ο προσδιορισμός των μετάλλων γίνεται με ICP-MS (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry), μια μέθοδο που επιτρέπει την ταυτόχρονη ανίχνευση πολλών μετάλλων. Η ευαισθησία και η ακρίβειά του είναι σημαντικά καλύτερη από τη συμβατική ατομική απορρόφηση, με δυνατότητα μέτρησης μετάλλων σε συγκεντρώσεις έως 1 προς 1015 (1 σε 1 τετράκις εκατομμύριο, ppq)!

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

 

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it