URL path: Αρχική σελίδα // Οξαλοξική Τρανσαμινάση (SGOT \ AST)

Οξαλοξική Τρανσαμινάση (SGOT \ AST)

Η μέτρηση της οξαλοξικής τρανσαμινάσης χρησιμοποιείται στη διάγνωση και παρακολούθηση των ηπατικών νοσημάτων, ιδιαίτερα των νοσημάτων που καταλήγουν σε καταστροφή των ηπατοκυττάρων.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η ασπαρτική αμινοτρανσφεράση (AST) ή αλλιώς οξαλοξική τρανσαμινάση (SGOT) είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται κυρίως στην καρδιά, το συκώτι και τους μύες. Απελευθερώνεται στην κυκλοφορία μετά από τον τραυματισμό ή το θάνατο των κυττάρων. Τα επίπεδα της AST συνήθως αυξάνονται εντός 12 ωρών από τον τραυματισμό και παραμένουν αυξημένα για 5 ημέρες. Έτσι, η εξέταση αυτή είναι μία από τις πολλές που πραγματοποιούνται όταν υπάρχει βλάβη στο μυοκάρδιο, όπως στο έμφραγμα του μυοκαρδίου καθώς και κατά την αξιολόγηση ηπατικής βλάβης. Άλλο καρδιακά ένζυμα που επίσης αξιολογούνται είναι τα ισοένζυμα της κινάσης της κρεατίνης (CK), η γαλακτική αφυδρογονάση (LDH) και η τροπονίνη.

Η SGOT αξιολογείται μαζί με την πυροσταφυλική τρανσαμινάση (SGPT/ALT) για την παρακολούθηση της ηπατικής βλάβης. Οι τιμές των δύο τρανσαμινασών συνήθως υπάρχουν σε μια αναλογία περίπου 1:1. Η τιμή της SGOT είναι μεγαλύτερη από της SGPT σε επαγόμενη από αλκοόλ ηπατίτιδα, στην κίρρωση και στον μεταστατικό καρκίνο του ήπατος. Η SGPT είναι μεγαλύτερη από την SGOT στην περίπτωση της ιογενούς ή της φαρμακευτικής ηπατίτιδας. Ο βαθμός της αύξησης του επιπέδου των ενζύμων παρέχει πληροφορίες ως προς την πιθανή αιτία του προβλήματος. Μια διπλάσια αύξηση είναι συνήθως ενδεικτική απόφραξης ενώ μια 10-πλάσια αύξηση της SGOT και SGPT είναι συνήθως ενδεικτική ηπατίτιδας.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Οξεία νεφρική νόσος, απόφραξη χοληφόρων, οστικές μεταστάσεις, εγκεφαλικό τραύμα, καρκίνος προστάτη, κίρρωση, εκλαμψία, γάγγραινα, αιμολυτική νόσος, ηπατίτιδα, λοιμώδης μονοπυρήνωση, καρκίνος ήπατος, ηπατικές μεταστάσεις, νέκρωση ήπατος, κακοήθης υπερθερμία, φλεγμονή των μυών, έμφραγμα του μυοκαρδίου, παγκρεατίτιδα, προοδευτική μυϊκή δυστροφία, πνευμονικό έμφρακτο, Σσνδρομο Reye, σοκ, σοβαρά εγκαύματα, τραύμα. Φάρμακα: Παρακεταμόλη, αλλοπουρινόλη, αντιβιοτικά, ασκορβικό οξύ, χλωροπροπαμίδη, χολεστυραμίνη, χολινεργικά, κλοφιβράτη, κωδεΐνη, στατίνες, υδραλαζίνη, ισονιαζίδη, μεπεριδίνη, μεθυλντόπα, μορφίνη, από του στόματος αντισυλληπτικά, φαινοθειαζίνες, προκαϊναμίδη, πυριδοξίνη, σαλικυλικά, σουλφοναμίδες, βεραπαμίλη, βιταμίνη Α
  • Μείωση: Μπέρι-μπέρι, διαβητική κετοξέωση, αιμοκάθαρση, εγκυμοσύνη, ουραιμία. Φάρμακα: Μετρονιδαζόλη, τριφλουοπεραζίνη

 

 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it