URL path: Αρχική σελίδα // Ωχρινοτρόπος (Ωχρινοποιητική) Ορμόνη (LH)

Ωχρινοτρόπος (Ωχρινοποιητική) Ορμόνη (LH)

Η μέτρηση της ωχρινοποιητικής ορμόνης στον ορό, χρησιμοποιείται για την εκτίμηση των ανωμαλιών του έμμηνου κύκλου, την εκτίμηση ασθενών με υποψία υπογοναδισμού, στην πρόβλεψη του χρόνου της ωορρηξίας, στην εκτίμηση της γυναικείας υπογονιμότητας καθώς και διαφόρων βλαβών της υπόφυσης (πολύ συχνά, η αυξητική ορμόνη και η LH είναι οι πρώτες ορμόνες που επηρεάζονται σε βλάβες της υπόφυσης).

Περισσότερες πληροφορίες

Η ωχρινοτρόπος ή ωχρινοποιητική ορμόνη (LH) όπως και η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH), εκκρίνεται από το πρόσθιο λοβό της υπόφυσης. Η FSH προάγει την ωρίμανση του ωοθυλακίου στις ωοθήκες, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή των οιστρογόνων. Καθώς αυξάνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων, παράγεται η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH). Είναι απαραίτητα τα υψηλά επίπεδα τόσο της FSH όσο και της LH προκειμένου να συμβεί ωορρηξία και για τον μετασχηματισμό του ωοθυλακίου σε ωχρό σωμάτιο, μια διαδικασία γνωστή ως ωχρινοποίηση. Μετά την ωορρηξία, η LH διατηρεί το ωχρό σωμάτιο, το οποίο συνθέτει την προγεστερόνη. Εάν δεν συμβεί εγκυμοσύνη, το ωχρό σωμάτιο αποσυντίθεται μετά από περίπου 10 ημέρες. Η LH διεγείρει επίσης τις ωοθήκες για την παραγωγή στεροειδών, κυρίως οιστραδιόλης.

Κατά την εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες σταματούν τη λειτουργία τους και τα επίπεδα της LH αυξάνονται.

Στους άνδρες, η LH και η FSH διεγείρουν τους όρχεις στο να παράγουν την τεστοστερόνη, η οποία είναι απαραίτητη για την σπερματογένεση.

Η κύρια κλινική χρήση της μέτρησης της ωχρινοτρόπου είναι η αξιολόγηση του άξονα υποθάλαμου-υπόφυσης-γονάδων.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Ακρομεγαλία (πρώιμη), κατάχρηση αλκοόλ, αμηνόρροια, συγγενής απουσία ωοθηκών, υπερυποφυσισμός, σύνδρομο Klinefelter, εμμηνόπαυση, ωοθηκική ανεπάρκεια, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, πρώιμη εφηβεία, πρωτοπαθής δυσλειτουργία γονάδων, σύνδρομο Stein-Leventhal, σύνδρομο Turner
  • Μείωση: Νευρογενής ανορεξία, υπογοναδισμός, υποϋποφυσισμός, δυσλειτουργία υποθαλάμου, υποσιτισμός, προλακτίνωμα, σύνδρομο Sheehan
  • Φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της LH: Βρωμοκρυπτίνη, κλομιφαίνη, φιναστερίδη, υδροκορτιζόνη, κετοκοναζόλη, λευπρολίδη, σπιρονολακτόνη, ταμοξιφαίνη, βαλπροϊκό οξύ
  • Φάρμακα που μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της LH: Αναβολικά στεροειδή, αντιεπιληπτικά, διγοξίνη, οιστρογόνα, κετοκοναζόλη, μετφορμίνη, οκτρεοτίδη, φαινοθειαζίνες, προγεσταγόνα, ταμοξιφαίνη
Σημαντική σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των δικών σας εξετάσεων, με βάση τη συνολική κλινική εικόνα.

Στη Διαγνωστική Αθηνών σας εξηγούμε τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας, απαντάμε σε κάθε απορία σχετικά με τις εξετάσεις σας και επικοινωνούμε με το γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it