URL path: Αρχική σελίδα // Παλλάδιο (Pd) Ούρων

Παλλάδιο (Pd) Ούρων

Το Παλλάδιο μαζί με το Ρόδιο, το Ρουθήνιο, το Όσμιο, το Ιρίδιο και το Λευκόχρυσο (Πλατίνα) σχηματίζουν μία ομάδα στοιχείων που αναφέρονται ως μέταλλα της ομάδας του Λευκόχρυσου (PGM). Το Παλλάδιο είναι ένα λαμπερό ασημί-λευκό μέταλλο. Έχει κυβική κρυσταλλική δομή και στις συνήθεις θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στη διάβρωση στον αέρα και στη δράση των οξέων. Σχηματίζει πολλές ενώσεις και διάφορα σύμπλοκα άλατα. Το Παλλάδιο έχει μεγάλη ικανότητα να απορροφά το υδρογόνο (μέχρι και 900 φορές τον όγκο του).

Εφαρμογές του Παλλαδίου

Λόγω της αντοχής του στη διάβρωση, μια κύρια χρήση του Παλλαδίου είναι σε κράματα που χρησιμοποιούνται στις ηλεκτρικές επαφές. Όταν είναι σε μορφή κόκκων, το Παλλάδιο σχηματίζει έναν καλό καταλύτη και χρησιμοποιείται για να επιταχύνει τις αντιδράσεις υδρογόνωσης και αφυδρογόνωσης. Το Παλλάδιο χρησιμοποιείται πολύ σε κοσμήματα και σε ορισμένα κράματα που ονομάζονται «λευκός χρυσός». Ορισμένες φορές υποκαθιστά την πλατίνα. Χρησιμοποιείται στην ωρολογοποιία, σε ελατήρια και σε επιστημονικά όργανα. Ενώ μέχρι τη δεκαετία του 90, οι περισσότεροι καταλυτικοί μετατροπείς χρησιμοποιούσαν την Πλατίνα για τη μείωση των εκπομπών από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, τώρα το κύριο συστατικό των καταλυτών είναι το Παλλάδιο, επειδή είναι πιο αποτελεσματικό στην απομάκρυνση των άκαυστων και μερικώς καμένων υδρογονανθράκων από τα καύσιμα.

Το Παλλάδιο χρησιμοποιείται πλέον όλο και περισσότερο στις ηλεκτρικές συσκευές, όπως τις τηλεοράσεις ευρείας οθόνης, τους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα.

Το Παλλάδιο χρησιμοποιείται επίσης στην οδοντιατρική σε κράματα με ασήμι, χρυσό και χαλκό.

Επιπτώσεις του Παλλαδίου στην ανθρώπινη υγεία

Το Παλλάδιο θεωρείται χαμηλής τοξικότητας και δεν απορροφάται εύκολα από το γαστρεντερικό σύστημα όταν καταπίνεται. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και ευαισθητοποίηση του δέρματος, ερεθισμό των ματιών και της αναπνευστικής οδού. Ως υγρό μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα και τα μάτια.

Οι ενώσεις του Παλλαδίου συναντώνται σχετικά σπάνια από τους περισσότερους ανθρώπους. Όλες οι ενώσεις του Παλλαδίου θα πρέπει να θεωρούνται ως ιδιαίτερα τοξικές και καρκινογόνες. Το χλωριούχο Παλλάδιο είναι τοξικό, επιβλαβές σε περίπτωση κατάποσης, εισπνοής ή απορρόφησης μέσω του δέρματος. Προκαλεί βλάβες του μυελού των οστών, το ήπατος και των νεφρών σε πειραματόζωα. Παλιότερα, το χλωριούχο Παλλάδιο δινόταν ως θεραπεία για τη φυματίωση, 0.065 g ανά ημέρα.

Το Παλλάδιο έχει μικρή επίπτωση στο περιβάλλον. Βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε ορισμένα εδάφη ενώ στα φύλλα των δέντρων έχουν βρεθεί να περιέχουν 0.4 ppm Παλλάδιο.

Πώς μπορεί κάποιος να διαπιστώσει αν έχει εκτεθεί στο Παλλάδιο;

Μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδα του Παλλαδίου στο αίμα και στα περισσότερα βιολογικά υλικά.

Ο προσδιορισμός των μετάλλων γίνεται με την μέθοδο ICP-MS (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry, Φασματομετρία Μάζας σε Επαγωγικά Συζευγμένο Πλάσμα Αργού), μιας μεθόδου που παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης πολλών μετάλλων. Η ευαισθησία και η ακρίβεια της είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο της ατομικής απορρόφησης, έχοντας την ικανότητα να μετράει μέταλλα σε συγκεντρώσεις μέχρι 1 στα 1015 (1 στα 1 τετράκις εκατομμύρια, ppq)!

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it