Ο μοριακός έλεγχος για τον Πνευμονιόκοκκο χρησιμοποιείται για την εργαστηριακή τεκμηρίωση της λοίμωξης από τον συγκεκριμένο μικροοργανσιμό.
Περισσότερες Πληροφορίες
Ο Πνευμονιόκοκκος ή Στρεπτόκοκκος πνευμονίας (Streptococcus pneumoniae), είναι ένας Gram θετικός, α-αιμολυτικός διπλόκοκκος, μέλος του γένους των Στρεπτοκόκκων (Streptococcus). Ο Πνευμονιόκοκκος είναι ένα σημαντικό παθογόνο μικρόβιο για τον άνθρωπο, αναγνωρίστηκε ως κύρια αιτία της πνευμονίας στα τέλη του 19ου αιώνα και έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετών μέχρι σήμερα.
Παρά το όνομα του, ο Πνευμονιόκοκκος προκαλεί πολλούς τύπους λοιμώξεων εκτός από πνευμονία, συμπεριλαμβανομένων της οξείας παραρρινοκολπίτιδας, της μέσης ωτίτιδας, της μηνιγγίτιδας, της οστεομυελίτιδας, της σηπτικής αρθρίτιδας, της ενδοκαρδίτιδας, της περιτονίτιδας, της περικαρδίτιδας, της κυτταρίτιδας και του εγκεφαλικού αποστήματος. Ο Πνευμονιόκοκκος είναι η πιο κοινή αιτία βακτηριακής μηνιγγίτιδας σε ενήλικες και παιδιά και ένα από τα δύο συχνότερα μικρόβια που απομονώνονται στη μέση ωτίτιδα. Η πνευμονιοκοκκική πνευμονία είναι πιο συχνή σε πολύ νέους και πολύ ηλικιωμένους ασθενείς.
Ο Πνευμονιόκοκκος μπορεί να διαφοροποιηθεί από τον πρασινίζοντα Στρεπτόκοκκο (Streptococcus viridans) ο οποίος είναι επίσης α-αιμολυτικός, χρησιμοποιώντας τη δοκιμασία της οπτοχίνης στην οποία ο S. pneumoniae είναι ευαίσθητος. Ο Πνευμονιόκοκκος περιβάλλεται από ένα έλυτρο πολυσακχαρίτη που ενεργεί ως λοιμογόνος παράγοντας για τον οργανισμό. Είναι γνωστοί 91 διαφορετικοί ορότυποι του μικροβίου που διαφέρουν στη λοιμογόνο δύναμη, τον επιπολασμό και το βαθμό αντοχής στα αντιβιοτικά. Ο S. pneumoniae έχει διάφορους λοιμογόνους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του πολυσακχαριδικού ελύτρου, που βοηθούν στο να αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή. Έχει επίσης επιφανειακές πρωτεΐνες που αναστέλλουν τη διαμεσολαβούμενη από το συμπλήρωμα οψωνινοποίηση και εκκρίνει μια IgA πρωτεάση που καταστρέφει την εκκριτική IgA που παράγεται από τον ξενιστή.
Ο κίνδυνος πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων είναι πολύ αυξημένος σε άτομα με διαταραχή στη σύνθεση της IgG ή ελαττωματικής φαγοκυτταρικής ικανότητας. Η απουσία ενός λειτουργικού σπλήνα, λόγω συγγενούς ασπληνίας, σπληνεκτομής ή δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, προδιαθέτει σε μια πιο σοβαρή πορεία της λοίμωξης.
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.