URL path: Αρχική σελίδα // Πολυόμα Ιός SV40 (Simian Virus 40), Μοριακή Ανίχνευση

Πολυόμα Ιός SV40 (Simian Virus 40), Μοριακή Ανίχνευση

Ο μοριακός έλεγχος για τον Πολυόμα ιό SV40 χρησιμοποιείται για την εργαστηριακή διάγνωση και τη διαχείριση των ασθενών με λοιμώξεις από τον ιό SV40.

Περισσότερες Πληροφορίες

Οι ιοί Polyoma είναι DNA ιοί (δίκλωνο DNA, ~5.000 ζεύγη βάσεων, κυκλικό γονιδίωμα), μικροί (40-50 nm σε διάμετρο), έχουν εικοσαεδρική δομή και δεν περιβάλλονται από λιποπρωτεϊνικό φάκελο. Είναι δυνητικά ογκογόνοι (προκαλούν δηλαδή τη δημιουργία όγκων) και συχνά επιμένουν προκαλώντας λανθάνουσες μολύνσεις στον ξενιστή χωρίς να προκαλούν έκδηλη νόσο, αλλά μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση όγκων σε ένα ξενιστή διαφορετικού είδους ή σε έναν ξενιστή με ένα αναποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα. Το όνομα Πολυόμα (Polyoma) αναφέρεται στην ικανότητα των ιών να δημιουργούν πολλαπλούς (poly-) όγκους (-oma).

Οι περισσότερο σημαντικοί από άποψη παθογονοκότητας για τον άνθρωπο ιοί Polyoma είναι:

  • O ιός JC ο οποίος μπορεί να μολύνει το αναπνευστικό σύστημα, τους νεφρούς, τον εγκέφαλο (μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει την θανατηφόρα προοδευτική πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια)
  • O ιός BK ο οποίος προκαλεί μια ήπια λοίμωξη του αναπνευστικού και μπορεί να επηρεάσει τους νεφρούς ανοσοκατασταλμένων ασθενών με μεταμόσχευση. Και οι δύο ιοί είναι πολύ διαδεδομένοι: περίπου το 80% του ενήλικου πληθυσμού στις ΗΠΑ έχουν αντισώματα για τους ιούς JC και BK
  • Ο ιός SV40 ο οποίος γενικά δεν θεωρείται παθογόνος για τον άνθρωπο, ωστόσο έχει βρεθεί σε διάφορους τύπους όγκων.

Ο ιός Simian Virus 40 (SV40) είναι ένα μέλος της οικογένειας Polyomaviridae και μολύνει αρκετά είδη πιθήκων, με τη μόλυνση όμως να είναι κυρίως ασυμπτωματική. Ανακαλύφθηκε στις αρχές του 1960 ως επιμόλυνση σε κυτταροκαλλιέργειες νεφρού πιθήκου ρέζους (Rhesus) που χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή εμβολίων πολιομυελίτιδας. Ο ιός αποτελείται από ένα βίριο χωρίς φάκελο και περιέχει ένα κυκλικό, δίκλωνο μόριο DNA με μήκος περίπου 5 kb (χιλιάδες βάσεις). Το γονιδίωμα βρίσκεται προστατευμένο μέσα σε μια εικοσαεδρική πρωτεϊνική δομή που αποτελείται από 3 δομικές πρωτεΐνες, τις VP1, VP2 και VP3. Το ιικό γονιδίωμα περιέχει μια αρχική περιοχή ελέγχου (NCCR) και μια άλλη περιοχή ελέγχου της μεταγραφής. Περιέχει επίσης μια περιοχή που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη Τ η οποία προάγει την αντιγραφή του ιικού DNA στο κύτταρα ξενιστές και τη συσκευασία τους στο ιικό κοψίδια.

Διάφορες μελέτες αποκάλυψαν ότι ο SV40 μπορεί να προκαλέσει όγκους σε πειραματόζωα (hamster). Υπήρξαν ανησυχίες για τις επιμολύνσεις εμβολίων πολιομυελίτιδας που παρασκευάστηκαν πριν από το 1963, ότι θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Ο SV40 γενικά δεν θεωρείται παθογόνο για τον άνθρωπο, ωστόσο έχει βρεθεί σε διάφορους τύπους όγκων, συμπεριλαμβανομένων όγκων του εγκεφάλου, όγκους των οστών, σε μεσοθηλιώματα και σε μη-Hodgkin λεμφώματα, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να προκαλέσει διάφορους μετασχηματισμούς και ογκογενέσεις, κάτω από ορισμένες συνθήκες.

 

 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it