URL path: Αρχική σελίδα // Πρασεοδύμιο (Pr)

Πρασεοδύμιο (Pr)

Το Πρασεοδύμιο είναι ένα μαλακό, εύπλαστο, ασημί-κίτρινο μέταλλο. Είναι μέλος της ομάδας των λανθανιδών. Αντιδρά αργά με το οξυγόνο και όταν εκτίθεται στον αέρα σχηματίζει ένα πράσινο οξείδιο. Αντιδρά γρήγορα με το νερό.

Εφαρμογές του Πρασεοδύμιου

Μια σημαντική χρήση του μετάλλου είναι σε κράματα που χρησιμοποιούνται στις πέτρες των αναπτήρων. Οι διάφορες ενώσεις του Πρασεοδύμιου έχουν διαφορετικές χρήσεις: σε ηλεκτρόδια άνθρακα για φωτισμό, σε γυαλιά που προστατεύουν από υπέρυθρη ακτινοβολία, στη δημιουργία υψηλής αντοχής μετάλλων που χρησιμοποιούνται σε κινητήρες αεροσκαφών και ακόμη στον οικιακό εξοπλισμό, όπως στις έγχρωμες τηλεοράσεις, σε λαμπτήρες φθορισμού και λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και σε γυαλιά. Το Πρασεοδύμιο είναι ένα από τα πιο άφθονα στοιχεία σπάνιων γαιών.

Επιπτώσεις του Πρασεοδύμιου στην ανθρώπινη υγεία

Όπως όλα τα σπάνια μέταλλα, το Πρασεοδύμιο έχει χαμηλή έως μέτρια τοξικότητα. Τα διαλυτά άλατα του Πρασεοδύμιου είναι ελαφρώς τοξικά στην κατάποση, αλλά τα αδιάλυτα άλατα είναι μη τοξικά. Το Πρασεοδύμιο είναι ερεθιστικό για το δέρμα και τα μάτια.

Το Πρασεοδύμιο είναι κυρίως επικίνδυνο στο εργασιακό περιβάλλον, λόγω του γεγονότος ότι μπορεί να εισπνευστεί με τον αέρα και μπορεί να προκαλέσει πνευμονική εμβολή, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μακροχρόνιας έκθεσης. Το Πρασεοδύμιο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο ήπαρ όταν συσσωρεύεται στο ανθρώπινο σώμα.

Το Πρασεοδύμιο δεν έχει κάποιο γνωστό βιολογικό ρόλο.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Πρασεοδύμιου

Το Πρασεοδύμιο απορρίπτεται στο περιβάλλον σε πολλά διαφορετικά μέρη, κυρίως από τις βιομηχανίες πετρελαίου. Μπορεί επίσης να εισέλθει στο περιβάλλον από την απόρριψη του οικιακού εξοπλισμού. Το Πρασεοδύμιο συσσωρεύεται σταδιακά στο έδαφος και το νερό και οδηγεί τελικά σε αυξανόμενες συγκεντρώσεις σε ανθρώπους, ζώα και τα σωματίδια του εδάφους.

Πώς μπορεί κάποιος να διαπιστώσει αν έχει εκτεθεί στο Πρασεοδύμιο;

Μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδα του Πρασεοδύμιου στο αίμα και στα περισσότερα βιολογικά υλικά.

Ο προσδιορισμός των μετάλλων γίνεται με την μέθοδο ICP-MS (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry, Φασματομετρία Μάζας σε Επαγωγικά Συζευγμένο Πλάσμα Αργού), μιας μεθόδου που παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης πολλών μετάλλων. Η ευαισθησία και η ακρίβεια της είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο της ατομικής απορρόφησης, έχοντας την ικανότητα να μετράει μέταλλα σε συγκεντρώσεις μέχρι 1 στα 1015 (1 στα 1 τετράκις εκατομμύρια, ppq)!

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it