URL path: Αρχική σελίδα // Προαλβουμίνη

Προαλβουμίνη

Η προαλβουμίνη (PAB), επίσης γνωστή ως τρανσθυρετίνη (TTR), είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται κυρίως από το ήπαρ και συμμετέχει στη μεταφορά των θυρεοειδικών ορμονών και στη δέσμευση της ρετινόλης. Η προαλβουμίνη παίρνει το όνομά της επειδή μεταναστεύει γρηγορότερα από μια άλλη πρωτεΐνη του αίματος, την αλβουμίνη, όταν υποβάλλεται σε ηλεκτροφόρηση. Η μέτρηση της προαλβουμίνης χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης των εξεταζόμενων, ειδικά για την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη διατροφική υποστήριξη σε ασθενείς με οξεία νόσο.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η προαλβουμίνη παίζει ρόλο στη μεταφορά των θυρεοειδικών ορμονών, της θυροξίνης (Τ4) και της τριιωδοθυρονίνης (Τ3), στην κυκλοφορίας του αίματος. Αυτές οι ορμόνες είναι απαραίτητες για τη ρύθμιση του μεταβολισμού του σώματος.

Η προαλβουμίνη συνδέεται επίσης με τη ρετινόλη (βιταμίνη Α) στο αίμα, βοηθώντας στη μεταφορά της σε διάφορους ιστούς όπου χρειάζεται.

Τα επίπεδα της προαλβουμίνης στο αίμα χρησιμοποιούνται συχνά ως δείκτης της διατροφικής κατάστασης και πρωτεϊνικής σύνθεσης στο σώμα. Τα χαμηλά επίπεδα της προαλβουμίνης είναι ενδεικτικά υποσιτισμού ή ανεπάρκειας πρωτεϊνών. Τα επίπεδα προαλβουμίνης παρακολουθούνται, ιδιαίτερα σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο υποσιτισμού ή σε εκείνους που αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση, ασθένεια ή τραυματισμό. Οι αλλαγές στα επίπεδα της προαλβουμίνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης και της ανταπόκρισης του ασθενούς στη θεραπεία.

Η προαλβουμίνη έχει σχετικά σύντομο χρόνο ημίσειας ζωής στην κυκλοφορία του αίματος, πράγμα που σημαίνει ότι τα επίπεδά της μπορούν να αλλάξουν σχετικά γρήγορα ως απάντηση σε διάφορες φυσιολογικές αλλαγές.

Η προαλβουμίνη παράγεται από το ήπαρ, οπότε η ηπατική δυσλειτουργία ή νόσος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδά της. Διηθείται επίσης από τα νεφρά και για το λόγο αυτό τα νεφρικά νοσήματα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα της στο αίμα.

Η προαλβουμίνη είναι ένας από τους πολλούς δείκτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης και η ερμηνεία της πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης κλινικής αξιολόγησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, άλλοι δείκτες όπως η λευκωματίνη (αλβουμίνη), η ολική πρωτεΐνη και η κλινική αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τα επίπεδα της προαλβουμίνης για να παρέχουν μια πιο ακριβή εικόνα της διατροφικής κατάστασης ενός ασθενούς.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it