URL path: Αρχική σελίδα // Ψευδομονάδα (Pseudomonas aeruginosa), Μοριακή Ανίχνευση

Ψευδομονάδα (Pseudomonas aeruginosa), Μοριακή Ανίχνευση

Ο μοριακός έλεγχος για την Ψευδομονάδα (Pseudomonas aeruginosa), χρησιμοποιείται για την γρήγορη και με μεγάλη ακρίβεια εργαστηριακή διάγνωση των λοιμώξεων που οφείλονται στον συγκεκριμένο μικροοργανισμό.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η Pseudomonas aeruginosa (Ψευδομονάδα αεριογόνος) είναι ένα μικρόβιο ευρέως διαδεδομένο στη φύση και βρίσκεται συνήθως σε υγρά περιβάλλοντα, κυρίως νοσοκομειακά. Μπορεί να αποικίζει φυσιολογικούς ανθρώπους ζώντας ως σαπρόφυτο, μπορεί όμως να προκαλέσει νόσο σε ανθρώπους με προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η Pseudomonas aeruginosa είναι ένα Gram αρνητικό, κινητό βακτήριο, διαστάσεων περίπου 0.6 x 2 μm και μπορεί να εμφανίζεται ως μονήρες, κατά ζεύγη και περιστασιακά σε μικρές αλυσίδες.

Η Pseudomonas aeruginosa γίνεται παθογόνος μόνον όταν εισέρχεται σε περιοχές που λείπουν οι φυσιολογικοί αμυντικοί μηχανισμοί, όπως για παράδειγμα όταν διασπάται η ανατομική ακεραιότητα των βλεννογόνων και του δέρματος εξαιτίας ιστικής βλάβης, όταν χρησιμοποιούνται ενδοφλέβιοι καθετήρες ή ουροκαθετήρες ή όταν υπάρχει ουδετεροπενία όπως κατά τις χημειοθεραπείες.

Κλινικές εκδηλώσεις

Η Pseudomonas aeruginosa επιμολύνει δερματικές πληγές και εγκαύματα, δημιουργώντας μπλε-πράσινο πύον. Προκαλεί μηνιγγίτιδα, όταν εισαχθεί ιατρογενώς στο ΕΝΥ κατά την οσφυονωτιαία παρακέντηση και λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, όταν εισαχθεί με καθετήρες ή άλλα ιατρικά εργαλεία στο ουροποιητικό. Λοίμωξη της αναπνευστικής οδού, ιδίως από μολυσμένους αναπνευστήρες, οδηγεί σε νεκρωτική πνευμονία. Το βακτήριο βρίσκεται συχνά στην ήπια εξωτερική ωτίτιδα των κολυμβητών, μπορεί όμως να προκαλέσει κακοήθη εξωτερική ωτίτιδα σε διαβητικούς ασθενείς. Λοίμωξη του οφθαλμού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία καταστροφή του, συμβαίνει πιο συχνά μετά από τραυματισμό ή χειρουργικές επεμβάσεις. Σε βρέφη ή εξασθενημένους οργανισμούς, η Pseudomonas aeruginosa μπορεί να εισβάλει στην κυκλοφορία του αίματος και να οδηγήσει σε θανατηφόρα σηψαιμία. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε ασθενείς με λευχαιμία ή λέμφωμα που λαμβάνουν αντινεοπλασματικά φάρμακα ή ακτινοβολίες και σε ασθενείς με σοβαρά εγκαύματα. Στις περισσότερες λοιμώξεις που εμπλέκεται η Pseudomonas aeruginosa, τα κλινικά συμπτώματα και σημεία είναι μη ειδικά και έχουν σχέση με το όργανο που πάσχει. Συχνά, κατά την σηψαιμία που οφείλεται στην Pseudomonas aeruginosa εμφανίζεται αιμορραγική νέκρωση του δέρματος που ονομάζεται γαγγραινώδες έκθυμα.

Θεραπεία

Οι κλινικά σημαντικές λοιμώξεις από Pseudomonas aeruginosa δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με θεραπεία ενός μόνον φαρμάκου, επειδή τα βακτήρια μπορούν να αναπτύξουν γρήγορα αντοχή στα αντιβιοτικά. Δραστικά συνήθως αντιβιοτικά έναντι της Pseudomonas aeruginosa είναι η τικαρσιλλίνη ή η πιπερακιλλίνη σε συνδυασμό με μια αμινογλυκοσίδη, συνήθως τη τομπραμυκίνη. Άλλα φάρμακα δραστικά έναντι της Pseudomonas aeruginosa είναι η αζτρεονάμη, η ιμιπενέμη και οι νεότερες κινολόνες, συμπεριλαμβανομένης της σιπροφλοξακίνης. Από τις νεότερες κεφαλοσπορίνες, η κεφταζιδίμη και η κεφοπεραζόνη είναι δραστικές έναντι της Pseudomonas aeruginosa.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it