URL path: Αρχική σελίδα // Ψευδοχολινεστεράση

Ψευδοχολινεστεράση

Η μέτρηση της ψευδοχολινεστεράσης στον ορό, χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της έκθεσης σε οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα, για την παρακολούθηση ασθενών με ηπατική νόσο καθώς και τον προσδιορισμό ασθενών που έχουν χαμηλά επίπεδα ψευδοχολινεστεράσης εξαιτίας της παρουσίας συγκεκριμένων γονιδίων.

Περισσότερες Πληροφορίες

Υπάρχουν δύο ένζυμα που υδρολύουν την ακετυλοχολίνη (ACH): η ακετυλοχολινεστεράση ή αληθινή χολινεστεράση, και η ψευδοχολινεστεράση ή χολινεστεράση του ορού. Η ακετυλοχολινεστεράση, η οποία βρίσκεται στο νευρικό ιστό, στο σπλήνα και στη φαιά ουσία του εγκεφάλου, βοηθά την μετάδοση των νευρικών ώσεων από τις νευρικές απολήξεις στις μυϊκές ίνες. Η ψευδοχολινεστεράση, που παράγεται κυρίως στο ήπαρ, βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στο πάγκρεας, στο έντερο, στην καρδιά και στην λευκή ουσία του εγκεφάλου.

Δύο ομάδες χημικών αντιχολινεστερασών, οι οργανοφωσφορικές ενώσεις και τα μυοχαλαρωτικά, είτε επηρεάζουν είτε επηρεάζονται από αυτά τα ένζυμα. Οι οργανοφωσφορικές ενώσεις, οι οποίες αδρανοποιούν τη ακετυλοχολινεστεράση, βρίσκονται σε πολλά εντομοκτόνα και στο αέριο νεύρων. Τα μυοχαλαρωτικά, όπως η σουκινιλοχολίνη, συνήθως καταστρέφονται από την ψευδοχολινεστεράση. Αν όμως, υπάρχει έλλειψη της ψευδοχολινεστεράσης, ο ασθενής μπορεί να βιώσει παρατεταμένη περίοδο άπνοιας, εάν δοθεί μυοχαλαρωτικό κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Έτσι, οι ασθενείς οι οποίοι πρόκειται να λάβουν τέτοια φάρμακα κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης θα πρέπει να ελεχθούν για την χολινεστεράση.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Μείωση: Οξείες λοιμώξεις, αναιμία, χρόνιος υποσιτισμός, κίρρωση με ίκτερο, δερματομυοσίτιδα, ηπατίτιδα, αδυναμία υδρόλυσης μυοχαλαρωτικών κατά τη χειρουργική επέμβαση, λοιμώδης μονοπυρήνωση, μετάσταση, έμφραγμα μυοκαρδίου, δηλητηρίαση από οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα, φυματίωση, ουραιμία. Φάρμακα: Ατροπίνη, καφεΐνη, υδροχλωρική χλωροκίνη, κωδεΐνη, κυκλοφωσφαμίδη, οιστρογόνα, φολικό οξύ, αναστολείς της ΜΑΟ, θειική μορφίνη, νεοστιγμίνη, από του στόματος αντισυλληπτικά, φαινοθειαζίνες, φυσοστιγμίνη, ιώδιο, βρωμιούχος πυριδοστιγμίνη, κινιδίνη, θειική κινίνη, σουκινιλοχολίνη, θεοφυλλίνη, βιταμίνη Κ

 

 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it