URL path: Αρχική σελίδα // Πτύελα, Μικροβιολογικός Έλεγχος

Πτύελα, Μικροβιολογικός Έλεγχος

Ο μικροβιολογικός έλεγχος των πτυέλων χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας.

Περισσότερες Πληροφορίες

Οι συνηθισμένοι μικροβιακοί παράγοντες της οξείας πνευμονίας περιλαμβάνουν του μικροοργανσιμούς Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae, Pseudomonas aeruginosa καθώς και διάφορα μέλη της οικογένειας Enterobacteriaceae (Escherichia coli, Klebsiella, Enterobacter). Συνήθως, το ατομικό ιστορικό, η φυσική εξέταση και η απλή ακτινογραφία θώρακος είναι αρκετά για τη διάγνωση της πνευμονίας και την έναρξη της κατάλληλης αντιμικροβιακής θεραπείας.
 
Τόσο η ευαισθησία όσο και η ειδικότητα των καλλιεργειών των πτυέλων θεωρούνται γενικά μικρές (< 50%). Η ειδικότητα των καλλιεργειών μπορεί να βελτιωθεί με την κατάλληλη συλλογή των πτυέλων από το κατώτερο αναπνευστικό και την αποφυγή της επιμόλυνσης από το στόμα και τον φάρυγγα. 

Με τον συγκεκριμένο μικροβιολογικό έλεγχο των πτυέλων δεν ανιχνεύονται ορισμένοι παθογόνοι παράγοντες που προκαλούν λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού και απαιτούν ειδικές διαδικασίες. Οι μικροοργανισμοί που δεν ελέγχονται είναι:

  • Μυκοβακτηρίδια (Mycobacerium sp.)
  • Λεγιονέλλα (Legionella sp.)
  • Μυκόπλασμα πνευμονίας (Mycoplasma pneumoniae)
  • Πνευμοκύστη (Pneumocystis jiroveci)

Πνευμονία

Η πνευμονία μπορεί να ταξινομηθεί ανάλογα με το αν είναι εξωνοσοκομειακή ή νοσοκομειακή (ορίζεται ως η πνευμονία που εκδηλώνεται σε 48 ή περισσότερες ώρες μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο). Μπορεί να είναι πρωτοπαθής, όταν συμβαίνει σε ένα άτομο χωρίς κάποιους παράγοντες κινδύνου ή δευτεροπαθής. Πολλές καταστάσεις σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας. Οι κοινοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τις χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια και η ανοσοκαταστολή (εκ γενετής ή επίκτητη). Μειωμένο επίπεδο συνείδησης και αδυναμία αντανακλαστικού βήχα είναι παράγοντες κινδύνου για πνευμονία από εισρόφηση. Πρόσφατες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος με ιούς, ιδιαίτερα της γρίπης, είναι επίσης παράγοντας κινδύνου. Υπάρχουν ορισμένα κλινικά σημεία και εργαστηριακοί δείκτες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα της πνευμονίας.

Η αιτιολογία της πνευμονίας ποικίλλει ανάλογα με το αν έχει αποκτηθεί στην κοινότητα ή σε νοσοκομείο καθώς και οι παρουσία ορισμένων παραγόντων κινδύνου. Πολλά από τα μικρόβια που βρίσκονται ως αποικιστές στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα έχουν ενοχοποιηθεί ως αίτια πνευμονίας. Προηγούμενη αντιβιοτική θεραπεία και η νοσηλεία, επηρεάζουν τη χλωρίδα οδηγώντας σε αύξηση του αριθμού των αερόβιων Gram αρνητικών μικροβίων. Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την ευαισθησία και την ειδικότητα της καλλιέργειας πτυέλων ως διαγνωστικό τεστ και τα αποτελέσματα πρέπει πάντα να ερμηνεύονται υπό το φως των κλινικών πληροφοριών.

 

 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it