URL path: Αρχική σελίδα // Πυροσταφυλική Τρανσαμινάση (SGPT \ ALT)

Πυροσταφυλική Τρανσαμινάση (SGPT \ ALT)

Η μέτρηση της πυροσταφυλικής τρανσαμινάσης στον ορό χρησιμοποιείται στη διάγνωση των ηπατικών νοσημάτων και την παρακολούθηση των συνεπειών των ηπατοτοξικών φαρμάκων.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η πυροσταφυλική τρανσαμινάση (SGPT) ή αλλιώς αμινοτρανσφεράση της αλανίνης (ALT) είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται στα νεφρά, την καρδιά και στους σκελετικούς μύες, αλλά κυρίως στο ήπαρ. Λειτουργεί ως καταλύτης στην αντίδραση για την παραγωγή αμινοξέων. Η SGPT αξιολογείται μαζί με την Αμινοτρανσφεράση του Ασπαρτικού (Οξαλοξική Τρανσαμινάση) (SGOT/AST) για την παρακολούθηση της ηπατικής βλάβης. Οι τιμές των δύο τρανσαμινασών συνήθως υπάρχουν σε μια αναλογία περίπου 1:1. Η τιμή της SGOT είναι μεγαλύτερη από της SGPT σε επαγόμενη από αλκοόλ ηπατίτιδα, στην κίρρωση και στον μεταστατικό καρκίνο του ήπατος. Η SGPT είναι μεγαλύτερη από την SGOT στην περίπτωση της ιογενούς ή της φαρμακευτικής ηπατίτιδας. Ο βαθμός της αύξησης του επιπέδου των τρανσαμινασών παρέχει πληροφορίες ως προς την πιθανή αιτία του προβλήματος. Μια διπλάσια αύξηση των τιμών τους είναι συνήθως ενδεικτική απόφραξης των χοληφόρων ενώ μια 10-πλάσια αύξηση της SGOT και της SGPT είναι συνήθως ενδεικτική ηπατίτιδας.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Απόφραξη των χοληφόρων, οστικές μεταστάσεις, χολόσταση, κίρρωση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, εκλαμψία, ηπατική ισχαιμία, ηπατική νέκρωση, ηπατίτιδα, λοιμώδης μονοπυρήνωση, καρκίνος του ήπατος, φλεγμονή των μυών, παχυσαρκία, παγκρεατίτιδα, πνευμονικό έμφρακτο, Σύνδρομο Reye, σοκ, τραυματισμός. Τα φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της SGPT είναι πολλά και περιλαμβάνουν: Αναστολείς ΜΕΑ, παρακεταμόλη, αντιεπιληπτικά, αντιβιοτικά, αντιψυχωσικά, βενζοδιαζεπίνες, οιστρογόνα, θειικός σίδηρος, ηπαρίνη, ιντερφερόνες, υπολιπιδαιμικοί παράγοντες, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, σαλικυλικά, θειαζίδες

 

 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it