URL path: Αρχική σελίδα // Ρετικουλίνης, Αντισώματα IgG

Ρετικουλίνης, Αντισώματα IgG

Ο έλεγχος των αντισωμάτων έναντι της ρετικουλίνης δεν εκτελείται πλέον από τη Διαγνωστική Αθηνών.

Για τον έλεγχο της δυσανεξίας στη γλουτένη, την κοιλιοκάκη και την ερπητοειδή δερματίτδα χρησιμοποιούνται τα αντισώματα έναντι της ιστικής τρανσγλουταμινάσης, του ενδομυίου καθώς και τα αντισώματα έναντι της απαμινωμένης γλιαδίνης (DGP).

Παρακαλούμε μεταβείτε στις αντίστοιχες εξετάσεις.

  • Ενδομυίου Αντισώματα IgA και Ενδομυίου Αντισώματα IgG
  • Ιστικής Τρανσγλουταμινάσης Αντισώματα IgA και Ιστικής Τρανσγλουταμινάσης Αντισώματα IgG
  • Απαμινωμένης Γλιαδίνης Αντισώματα IgA και Απαμινωμένης Γλιαδίνης Αντισώματα IgG

 

Η κοιλιοκάκη είναι μια γενετικά κληρονομούμενη αυτοάνοση ασθένεια του πεπτικού συστήματος και είναι αρκετά συχνή στην Ευρώπη. Τα μέλη των οικογενειών με ερπητοειδή δερματίτιδα ή κοιλιοκάκη έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κοιλιοκάκης. Η κοιλιοκάκη χαρακτηρίζεται από μια μόνιμη δυσανεξία στη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια σύνθετη πρωτεΐνη που βρίσκεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα προερχόμενα από το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Όταν προσλαμβάνεται γλουτένη, το ανοσοποιητικό σύστημα πυροδοτεί μια φλεγμονώδη αντίδραση στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου. Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να σταματήσει εντελώς την ανοσολογική απάντηση. Όταν ο ασθενής βρίσκεται σε δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, το λεπτό έντερο επιδιορθώνει τις βλάβες του και τα αντισώματα μειώνονται και τελικά εξαφανίζονται. Ωστόσο, η επανεισαγωγή της γλουτένης στη διατροφή διεγείρει την ανοσολογική απάντηση και πάλι.

Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη παράγουν διάφορα αυτοαντισώματα, συμπεριλαμβανομένων των αντισωμάτων έναντι του ενδομυΐου (ΕΜΑ), της ιστικής τρανσγλουταμινάσης (tTG), της γλιαδίνης και της ρετικουλίνης, ως μέρος της ανοσολογικής απόκρισης. Τα αντισώματα της τάξης IgA συνήθως κυριαρχούν αν και οι ασθενείς μπορεί επίσης να παράγουν IgG αυτοαντισώματα. Τα επίπεδα αυτών των αντισωμάτων μειώνονται μετά από διατροφή χωρίς γλουτένη. Τα αντισώματα ρετικουλίνης δεν διαθέτουν την ευαισθησία και την ειδικότητα των αντισωμάτων έναντι του ενδομυΐου και της ιστικής τρανσγλουταμινάσης (tTG) στην ανίχνευση ασθενών με κοιλιοκάκη. Οι ορολογικές εξετάσεις προσφέρουν μια ελάχιστα επεμβατική επιλογή για την ταχεία αναγνώριση ασθενών που ενδέχεται να έχουν κοιλιοκάκη και που θα πρέπει να υποβληθούν σε βιοψία για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

 

 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it