URL path: Αρχική σελίδα // Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Γενετικός Έλεγχος

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Γενετικός Έλεγχος

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει κυρίως τις αρθρώσεις, προκαλώντας φλεγμονή, πόνο και βλάβη στις αρθρώσεις. Μπορεί επίσης να επηρεάσει και άλλα όργανα. Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής, τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, μαζί με φυσικοθεραπεία και τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής. Η εκτίμηση του Πολυγονιδιακού Δείκτη Κινδύνου για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα βασίζεται στην εξέταση 73 γονιδιακών πολυμορφισμών.

Ο γενετικός έλεγχος για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα περιλαμβάνεται μαζί με 12 ακόμα νοσήματα στον Γενετικό Έλεγχο των Νοσημάτων του Ανοσοποιητικού, Πολυγονιδιακός Δείκτης Κινδύνου καθώς και στον Γενετικό Έλεγχο των Νοσημάτων του Μυοσκελετικού, Πολυγονιδιακός Δείκτης Κινδύνου μαζί με 11 ακόμα νοσήματα.

Αιτίες και μη γενετικοί παράγοντες κινδύνου

Τα αίτια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι άγνωστα, αν και έχει προταθεί η πολύπλοκη συμβολή της γενετικής σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις ή ορμόνες. Ακόμη και το εντερικό μικροβίωμα μπορεί να συμμετέχει στην εμφάνισή της. Ο επιπολασμός της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι περίπου 1% στο γενικό πληθυσμό, αν και είναι συχνότερος στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Μεταξύ των μη γενετικών παραγόντων κινδύνου που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου είναι:

  • Ηλικία: μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά η επίπτωση αυξάνεται με την ηλικία
  • Φύλο: είναι 2-3 φορές πιο συχνό στις γυναίκες από ότι στους άνδρες
  • Κάπνισμα: Οι καπνιστές έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο
  • Παχυσαρκία
Συμπτώματα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση νόσος που προκαλεί πόνο, δυσκαμψία, οίδημα και απώλεια της κινητικότητας των αρθρώσεων, ιδιαίτερα στα χέρια, τα πόδια, τους καρπούς, τους ώμους, τους αγκώνες, τα ισχία και τα γόνατα. Περιστασιακά μπορεί να προκαλέσει κόπωση, πυρετό και απώλεια όρεξης. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι σταθερά ή να έρχονται και να παρέρχονται, με ενεργές περιόδους (εξάρσεις) και άλλες σχετικής ύφεσης. Περίπου το 40% των προσβεβλημένων ατόμων έχουν συμπτώματα που αφορούν και άλλα συστήματα όπως το δέρμα, τα μάτια, οι πνεύμονες, τα νεφρά κ.λπ. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί τις μεγαλύτερες αναπηρίες από όλες τις ρευματικές παθήσεις.

Πρόληψη

Επειδή πρόκειται για ασθένεια άγνωστης προέλευσης, δεν υπάρχει βέβαιος τρόπος πρόληψης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ωστόσο, υπάρχουν ενέργειες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση της κατάστασης όπως:

  • Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με μέτρια σωματική δραστηριότητα και υγιεινή διατροφή.
  • Αποφύγετε δραστηριότητες που απαιτούν βαριές σωματικές προσπάθειες, όπως να στέκεστε για πολλές ώρες ή να αποφεύγετε να λυγίζετε την πλάτη και το λαιμό για πολύ ώρα.
  • Μειώστε το σωματικό βάρος σε περίπτωση που είναι αυξημένο.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση ουσιών όπως ο καπνός.
Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it