URL path: Αρχική σελίδα // Ρευματοειδής Παράγοντας

Ρευματοειδής Παράγοντας

Ο προσδιορισμός (με ποσοτική μέτρηση) του ρευματοειδούς παράγοντα χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και την πρόγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Περισσότερες Πληροφορίες

Ο ρευματοειδής παράγοντας ή πιο σωστά οι ρευματοειδείς παράγοντες (RF), είναι αντισώματα τα οποία κατευθύνονται έναντι του τμήματος Fc της ανοσοσφαιρίνης IgG. Παρόλο που η κατηγορία IgM είναι η πιο συνηθισμένη κατηγορία ρευματοειδών παραγόντων, είναι δυνατόν να υπάρχουν και IgG και IgA ρευματοειδείς παράγοντες.

Ο ρευματοειδής παράγοντας υπάρχει στον ορό στο 50-95% των ενηλίκων με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Εμφανίζεται στον ορό και το αρθρικό υγρό αρκετούς μήνες μετά την έναρξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και ανιχνεύεται για χρόνια μετά τη θεραπεία. Αυτός ο παράγοντας, αν και δεν είναι ειδικός για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, είναι πολύ χρήσιμος στην διάγνωση, επειδή οι υψηλοί τίτλοι συσχετίζονται με σοβαρή νόσο σε σύγκριση με τους τίτλους που εμφανίζονται σε άλλες ασθένειες. Η αναλγησία και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα δεν επηρεάζουν την παρουσία του ρευματοειδούς παράγοντα.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ρευματολογική Εταιρεία, τα κριτήρια για τη διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Πρωινή δυσκαμψία (διάρκειας τουλάχιστον 1 ώρας πριν την μέγιστη βελτίωση)
  • Αρθρίτιδα 3 ή περισσότερων αρθρώσεων (ταυτόχρονα, με διόγκωση των μαλακών ιστών ή παρουσία υγρού)
  • Αρθρίτιδα των αρθρώσεων του χεριού (καρπού, μετακαρποφαλαγγικών ή φαλαγγικών αρθρώσεων)
  • Συμμετρική αρθρίτιδα (ταυτόχρονη συμμετοχή της ίδιας άρθρωσης και στις δύο πλευρές του σώματος)
  • Ρευματοειδή οζίδια (υποδόρια οζίδια πάνω από οστικές προεξοχές ή εκτατικές επιφάνειες)
  • Ρευματοειδής παράγοντας στον ορό (παρουσία παθολογικών συγκεντρώσεων ρευματοειδούς παράγοντα στον ορό)
  • Ακτινολογικές αλλοιώσεις (οι τυπικές της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στις ακτινογραφίες στο χέρι και τον καρπό)
Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Αλλομοσχεύματα (δέρμα, νεφρά), αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, καρκίνος, κίρρωση, δερματομυοσίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης, ασθένειες (νεφρών, ήπατος, πνευμόνων), ενδοκαρδίτιδα, υγιή άτομα άνω των 60 ετών, ηπατικά νεοπλάσματα, ηπατίτιδα, υπέρταση, λοιμώδης μονοπυρήνωση, νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα, σπλαγχνική λεϊσμανίαση, λέπρα, λεμφώματα, μακροσφαιριναιμία, ελονοσία, μικτή νόσος συνδετικού ιστού, νευροπάθεια, οστεοαρθρίτιδα, παραπρωτεϊναιμία, οζώδης πολυαρτηριίτιδα, διάμεση πνευμονική ίνωση, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σαρκοείδωση, σχιστοσωμίαση, σκληροδερμία, σύνδρομο Sjögren, σπληνομεγαλία, υποξεία βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα, σύφιλη, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, μεταγγίσεις (πολλαπλές), φυματίωση, εμβολιασμοί (πολλαπλοί), αγγειίτιδα, ιογενείς λοιμώξεις

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it