URL path: Αρχική σελίδα // Ρικέτσια (Rickettsia mooseri), Αντισώματα IgM

Ρικέτσια (Rickettsia mooseri), Αντισώματα IgM

Ο ορολογικός έλεγχος για τη Rickettsia mooseri χρησιμοποιείται για την εργαστηριακή διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών με ενδημικό τύφο.

Περισσότερες Πληροφορίες

Τα είδη του γένους Rickettsia είναι Gram αρνητικοί, αυστηρά ενδοκυττάριοι βάκιλλοι που πολλαπλασιάζονται εντός του κυτταροπλάσματος των ενδοθηλιακών κυττάρων. Η Rickettsia mooseri (Rickettsia typhi), είναι ο αιτιολογικός παράγοντας του ενδημικού (μυικού) τύφου.

Η Rickettsia typhi μεταδίδεται κυρίως με τον ψύλλο των αρουραίων, Xenopsylla cheopis, αν και οι ψείρες και τα ακάρεα είναι επίσης δυνητικοί φορείς. Οι αρουραίοι θεωρούνται η κύρια δεξαμενή των βακτηρίων, αλλά και άλλα σπονδυλωτά μπορεί να χρησιμεύσουν ως δεξαμενή συμπεριλαμβανομένων των ποντικιών, μυγαλών, οπόσουμ, και άλλων τρωκτικών. Οι αρουραίοι και οι ψύλλοι του αρουραίου δεν πάσχουν από τη λοίμωξη με Rickettsia typhi και παραμένουν ισόβια μολυσμένοι. Ο ενδημικός τύφος έχει παγκόσμια κατανομή, αλλά εμφανίζεται κυρίως σε λιμάνια και παράκτιες πόλεις, όπου η παρουσία των τρωκτικών είναι διαδεδομένη.

Οι κλινικές εκδηλώσεις του ενδημικού τύφου είναι παρόμοιες με εκείνες του επιδημικού τύφου, αν και ο πρώτος είναι συνήθως λιγότερο σοβαρός. Η περίοδος επώασης είναι συνήθως πιο παρατεταμένη από την αντίστοιχη του επιδημικού τύφου. Τα πρόδρομα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, αρθραλγίες και αίσθημα αδιαθεσίας, με ή χωρίς χαμηλό πυρετό. Η έναρξη χαρακτηρίζεται από επίμονο πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό και δερματικό εξάνθημα κυρίως στον κορμό. Το εξάνθημα είναι συνήθως λιγότερο εμφανές από αυτό του επιδημικού τύφου και μερικές φορές απουσιάζει. Οι επιπλοκές εξακολουθούν να είναι σπάνιες στον ενδημικό τύφο, ο οποίος θεωρείται γενικά καλοήθους εξέλιξης λόγω της πλήρους ίασης σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις.

Η διάγνωση των ρικετσιώσεων βασίζεται στις ορολογικές δοκιμασίες. Η παρουσία των αντισωμάτων ανιχνεύεται συνήθως μετά από 10 ημέρες από την έναρξη των συστηματικών συμπτωμάτων και οι τίτλοι των αντισωμάτων κορυφώνονται μετά από 3 έως 4 εβδομάδες ή και αργότερα εάν έχει χορηγηθεί αντιβιοτική θεραπεία. Παρά το γεγονός ότι ο ενδημικός τύφος είναι συνήθως μια ήπια ασθένεια, η καθυστέρηση στην έναρξη της κατάλληλης αντιβιοτικής θεραπείας είναι ο κύριος παράγοντας για την κακή πρόγνωση των ρικετσιώσεων.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it