URL path: Αρχική σελίδα // Ρικέτσια (Rickettsia sp.), Μοριακή Ανίχνευση

Ρικέτσια (Rickettsia sp.), Μοριακή Ανίχνευση

Ο μοριακός έλεγχος για τις Ρικέτσιες χρησιμοποιείται για την εργαστηριακή τεκμηρίωση των ρικετσιώσεων.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η Ρικέτσια (Rickettsia) είναι ένα γένος Gram αρνητικών βακτηρίων τα οποία είναι πλειομορφικά, κινητά, ραβδοειδή και υποχρεωτικά ενδοκυττάρια. Τα γονιδιώματα των ειδών Rickettsia αποτελούνται από ένα ενιαίο κυκλικό χρωμόσωμα DNA συνήθως έως 1 Mbp (εκατομμύριο ζεύγη βάσεων). Αυτά τα γονιδιώματα αποτελούνται από 900 έως 1500 γονίδια ανάλογα με το είδος, από τα οποία τα 743 γονίδια είναι κοινά σε όλα τα γονιδιώματα των ειδών Rickettsia που έχουν μελετηθεί μέχρι σήμερα.

Τα είδη Rickettsia μπορεί να ταξινομηθούν στις ακόλουθες ομάδες με βάση τη σοβαρότητα των λοιμώξεων που προκαλούν:

  • Ομάδα Κηλιδώδους Πυρετού
  • Ομάδα Τύφου 
  • Ομάδα Τύφου των Θάμνων (νόσος Tsutsugamushi)

Τα είδη Rickettsia μεταφέρονται από τσιμπούρια, ψύλλους και ψείρες και μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω τσιμπημάτων από μολυσμένα αρθρόποδα. Οι Ρικέτσιες προσκολλώνται στην ενδοθηλιακή επένδυση του αγγειακού συστήματος χρησιμοποιώντας προσκολλητίνες (πρωτεΐνες της εξωτερικής τους μεμβράνης), στη συνέχεια γίνεται η φαγοκυττάρωση τους με αποτελέσματα την εισβολή τους στο κύτταρο ξενιστή. Μόλις βρεθούν στο εσωτερικό του κυττάρου, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται με αποτέλεσμα τη λύση του κυττάρου-ξενιστή εξαιτίας της συσσώρευσης μεγάλου αριθμού βακτηρίων (τύφος) ή διαφυγή από τα κύτταρα προκαλώντας βλάβη στον μεμβράνη με αποτέλεσμα την εισροή νερού (κηλιδώδης πυρετός). Ειδικότερα, η είσοδος των Ρικετσιών εντός των ενδοθηλιακών κυττάρων που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία, έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση του κηλιδώδους πυρετού των Βραχωδών Ορέων (RMSF).

Η μόλυνση με τα διάφορα είδη Rickettsia μπορεί να προκαλέσει εξανθηματικό ή κλασσικό τύφο, Μεσογειακό κηλιδώδη πυρετό, κηλιδώδη πυρετό των Βραχωδών Ορέων και πυρετό Q με κοινά συμπτώματα όπως δερματικό εξάνθημα, κεφαλαλγία, νευρολογικά συμπτώματα, καρδιακή ανεπάρκεια και σοκ. Ο κηλιδώδης πυρετός των Βραχωδών Ορέων συγκεκριμένα προκαλεί αιμορραγία, φλεγμονή και σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Η λοίμωξη με τα πιο μολυσματικά είδη Ρικετσιών (Rickettsia rickettsii και Rickettsia prowazekii) έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, αν η θεραπεία δεν χορηγηθεί νωρίς κατά τη λοίμωξη.

Οι τετρακυκλίνες είναι το φάρμακο επιλογής στη θεραπεία των λοιμώξεων από Ρικέτσιες. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια.

Για τον μοριακό έλεγχο για τις Ρικέτσιες χρησιμοποιούνται εκκινητές που αναγνωρίζουν τους εξής μικροοργανισμούς:

  • Rickettsia rickettsii
  • Rickettsia typhi (mooseri)
  • Rickettsia conorii
  • Rickettsia prowazekii
  • Rickettsia akari
  • Rickettsia australis
  • Rickettsia honei
  • Rickettsia marmionii
  • Rickettsia sibirica

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it