URL path: Αρχική σελίδα // Ρόδιο (Rh) Αίματος

Ρόδιο (Rh) Αίματος

Το Ρόδιο μαζί με το Ρουθήνιο, το Παλλάδιο, το Όσμιο, το Ιρίδιο και την Πλατίνα (Λευκόχρυσος) σχηματίζουν μία ομάδα στοιχείων που αναφέρονται ως μέταλλα της ομάδας του Λευκόχρυσου (PGM). Το Ρόδιο είναι λαμπερό, λευκό-ασημί μέταλλο και έχει υψηλότερο σημείο τήξεως και χαμηλότερη πυκνότητα από την Πλατίνα. Έχει υψηλή ανακλαστικότητα και είναι σκληρό και ανθεκτικό. Το Ρόδιο παραμένει ανεπηρέαστο από τον αέρα και το νερό και είναι αδιάλυτο στα περισσότερα οξέα.

Εφαρμογές του Ροδίου

Το περισσότερο από το Ρόδιο χρησιμοποιείται στους καταλυτικούς μετατροπείς για αυτοκίνητα. Η κύρια χρήση του μετάλλου είναι σε κράματα με Πλατίνα και Ιρίδιο, δίνοντας βελτιωμένη αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες και αντοχή στην οξείδωση. Αυτά τα κράματα χρησιμοποιούνται σε κλιβάνους, σε θερμοηλεκτρικά στοιχεία και καλώδια υψηλής θερμοκρασίας, σε αεροσκάφη, σε κοσμήματα και ως καταλύτης σε μια σειρά από βιομηχανικές διεργασίες.

Επιπτώσεις του Ροδίου στην ανθρώπινη υγεία

Οι ενώσεις του Ροδίου συναντώνται σχετικά σπάνια από τους περισσότερους ανθρώπους. Όλες οι ενώσεις Ροδίου θα πρέπει να θεωρούνται ως ιδιαίτερα τοξικές και καρκινογόνες. Οι ενώσεις του Ροδίου «λεκιάζουν» το δέρμα πολύ έντονα. Το Ρόδιο μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό με την εισπνοή. Οι επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στο Ρόδιο δεν έχουν διερευνηθεί πλήρως.

Πώς μπορεί κάποιος να διαπιστώσει αν έχει εκτεθεί στο Ρόδιο;

Μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδα του Ροδίου στο αίμα και στα περισσότερα βιολογικά υλικά.

Ο προσδιορισμός των μετάλλων γίνεται με την μέθοδο ICP-MS (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry, Φασματομετρία Μάζας σε Επαγωγικά Συζευγμένο Πλάσμα Αργού), μιας μεθόδου που παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης πολλών μετάλλων. Η ευαισθησία και η ακρίβεια της είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο της ατομικής απορρόφησης, έχοντας την ικανότητα να μετράει μέταλλα σε συγκεντρώσεις μέχρι 1 στα 1015 (1 στα 1 τετράκις εκατομμύρια, ppq)!

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it